Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

'Uluslararası toplum, Suriye'de Türkiye'yi yalnız bıraktı'

CEMALETTÄ°N SAK
Türkiye uzmanı Prof. Dr. Masanori Naito, uluslararası toplumun Suriye konusunda Türkiye'yi yalnız bıraktığını söyledi.
31.10.2012 / 00:00



Türkiye -Japonya Kültürel Diyalog Merkezi'nin düzenlediÄŸi "OrtadoÄŸu'nun haritası deÄŸiÅŸecek mi" konulu konferans için baÅŸkent Tokyo'ya gelen Prof. Naito, Cihan'a özel açıklamalarda bulundu. Suriye 'deki durumun çok hassas olduÄŸuna dikkat çeken Prof. Naito, Rusya ve Çin'in karşı çıkması sebebiyle BirleÅŸmiÅŸ Milletler'de karar alınamadığını hatırlattı. Naito, benzer olayların 1982'de de yaÅŸandığını hatırlatarak o zaman protestoların baba Esed'in baskıyla sonlandırıldığını kaydetti. Prof. Naito, "Bu sefer de aynı ÅŸekilde devam edecek. EÄŸer dışarıdan bir askeri güçle Esed durdurulmazsa kan akmaya devam edecek maalesef. Bazıları Suriye'nin Irak gibi üçe bölünebileceÄŸini söylüyor. Sünni, Alevi ve Kürt bölgesi. Irak'ta olanları görüyoruz. Irak savaÅŸtan sonra birliÄŸini kaybetti. EÄŸer Suriye bu hale gelirse OrtadoÄŸu'nun haritasını deÄŸiÅŸecek" diye konuÅŸtu.



"Ä°SRAÄ°L VE SURÄ°YE SÖZDE DÜÅžMAN"



Suriye'nin Libya kadar kolay bir ülke olmadığını savunan Prof. Dr. Naito, Åžam'a karşı askeri müdahale olmamasını; komÅŸu ülkelerin, Suriye'nin bölünmesini istememesine baÄŸladı. Naito, ÅŸöyle devam etti: "Suriye bu kadar basit deÄŸil. Kuzeyde Kürtler var. Åžam ve Halep'in çoÄŸunluÄŸu Sünni Müslüman ama Hıristiyanlar da var. Ayrıca Aleviler de var. EÄŸer Esed düÅŸerse bunlar mecburen parçalanacaktır. Ä°ran ve Türkiye bunu istemez. Ama en önemlisi Ä°srail ; Esed'in düÅŸmesini ve Suriye'nin parçalanmasını kesinlikle istemez. EÄŸer Suriye parçalanırsa çoÄŸunluk olarak Sünniler ortaya çıkıyor. Åžimdi Ä°srail, Mısır'ı da kaybetti, Türkiye'yi de kaybetmek üzere. Bir de Suriye, Sünni Müslümanların eline geçerse bu Ä°srail için çok kötü olur."



Ä°srail ile Suriye'yi "sözde düÅŸman" diye nitelendiren Prof. Naito, "1973'ten beri Esed rejimi Ä°srail'e karşı hiç ateÅŸ açmadı" hatırlamasında bulundu. Tel Aviv açısından Esed'in daha saÄŸlam olduÄŸunu belirten Japon profesör, "Esed düÅŸerse Suriye çok karmaşık bir duruma girer. Bu sebeple Ä°srail hükümetinin, Esed'in devam etmesini istediÄŸini düÅŸünüyorum" deÄŸerlendirmesinde bulundu.



"TÜRKÄ°YE TEK BAÅžINA MÜDAHALE ETMEZ"



Prof. Nasanor Naito, Suriye'de 19 aydır akan kana karşı insani bir duruÅŸ sergileyen Türkiye'nin de "zor bir durumda" olduÄŸunu belirtti. Naito, Türkiye'nin askeri gücünü kullanmadan Suriye'deki durumu deÄŸiÅŸtirmesinin mümkün olmadığını, ancak Ankara'nın da tek başına müdahale etmeyeceÄŸini ifade etti. Naito, "Türkiye askeri bir müdahalede bulunur mu? Bu konuda çok ciddi düÅŸünmek gerekiyor. Türkiye bunu yapacak mı? Libya'da NATO ülkeleri iÅŸbirliÄŸi yaptı. Åžimdi Türkiye'nin yanında hangi ülke durabilir? Türkiye tek başına Suriye'ye girmez. Ama girmezse kan akmaya devam edecek. NATO müdahale etmek istemiyor. Bu anlamda uluslararası toplum Türkiye'yi yalnız bıraktı diyebiliriz. Amerika, Afganistan ile çok meÅŸgul. Suriye'ye karışmak istemiyor. Bence Ä°srail, ABD hükümetine 'karışmayın' mesajı verdi" ÅŸeklinde konuÅŸtu.



"OBAMA, SURÄ°YE'YE MÜDAHALE ETMEZ"



Prof. Dr. Naito, Amerikan yönetiminin Suriye konusunda net bir duruÅŸ ortaya koyamamasında seçimlerin etkili olduÄŸu deÄŸerlendirmesine katıldı. Naito, seçimler sırasında ABD'nin Ä°srail'e karşı çıkabilen politikalar uygulayamadığına dikkat çekerek, "Ne ABD BaÅŸkanı Barack Obama ne de rakibi Mitt Romney seçimler bitene kadar bir ÅŸey yapamaz. Seçimler bittikten sonra kazananlar birtakım ÅŸeyler yapabilir mi diye düÅŸünüldüÄŸünde ise Romney için böyle bir ihtimal olabilir. Obama müdahale etmeyecek" dedi.

Etiketler:
Bu yazi toplam 3903 defa okundu
Yazarın Diğer Yazıları
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler