Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

2014'te BaÅŸbakan Kim Olacak ?

CEMALETTÄ°N SAK
2014 yılında Cumhurbaşkanı kim olacak, Başbakan kim olacak
06.12.2011 / 00:00


 



Senaryo 2014



BAÅžBAKAN ErdoÄŸan'ın çok yakınındaki bir çalışma arkadaşı anlatıyor: "2014'te Tayyip Bey cumhurbaÅŸkanı, Bülent AÄŸabey geçici baÅŸbakan; Abdullah Bey 2015'te baÅŸbakan."



            Tayyip Bey'in cumhurbaÅŸkanı olacağından kimsenin ÅŸüphesi yok, merak edilen, ondan sonra nelerin olabileceÄŸi...



Kim baÅŸbakan olur? Partide liderlik kavgaları çıkar mı?..



Cevabını ilgiyle izliyoruz:



"Abdullah Bey'in süresi 7 yıldır, 2014'te doluyor. Tayyip Bey 2014'te halk tarafından cumhurbaÅŸkanı seçilir. Abdullah Bey o sırada milletvekili olmayacağı için baÅŸbakan olamaz. GeçiÅŸ dönemi için baÅŸbakanlığı Bülent AÄŸabey üstlenir. Abdullah Bey derhal toplanan kongrede genel baÅŸkan olur. 2015 seçimlerine Gül'ün genel baÅŸkanlığında girilir ve Gül baÅŸbakan olur... "



Nasıl buldunuz bu senaryoyu? Gerçekçi mi?



Gelecek on yıl

Senaryonun ayrıntılarını anlatan dostumuz, "Bu parlamentonun başkanlık sistemini kabul edeceğini sanmıyorum" diyor.



Bana göre baÅŸkanlık sistemi zaten gereksizdir.



Peki Tayyip Bey, yetkisi sınırlı bir cumhurbaÅŸkanlığını kabul eder mi? Cevabı ÅŸöyle:



"Tayyip Bey ilk turda halkın yüzde 50'yi aÅŸan oylarıyla cumhurbaÅŸkanı seçilir. Mevcut yetkilere bir de bu siyasi gücü ekleyin... "



ErdoÄŸan ilk turda yüzde 50'nin üstünde oyla seçilir mi? Mümkün... Çünkü muhalefetin, yani CHP, MHP ve BDP'nin tek adayda birleÅŸmesi, o tek adayın muhafazakârlardan da oy alabilecek bir isim olması o kadar kolay deÄŸil...



AKP kulislerinde çok konuÅŸulan bir tasavvuru, hatta projeyi de burada aktarayım: 2023 yılı Cumhuriyet'in 100. yıldönümü... Aynı zamanda AKP, iki dönem daha Çankaya'da ve hükümette iktidar olursa yine 2023'e ulaşıyor.



Başbakan bu iki sebepten 2023 vurgusu yapıyor sık sık...



BaÅŸbakan Gül

Dostumuz önemli bir noktaya dikkat çekiyor: Tayyip Bey dahil bakanların ve milletvekillerinin birçoÄŸu gelecek parlamentoda olmayacaklar! AKP tüzüÄŸü göre üst üste en fazla üç defa milletvekili seçilmek mümkün.



Demek ki, iktidarın belli başlı isimleri parlamento dışında kalacak!



"Öyle bir dönemde hem devamlılığı saÄŸlayacak hem herkesin benimseyeceÄŸi isim Abdullah Bey'dir."



Abdullah Bey'in dışında kim olsa partide "Ben niye olmayayım" diyenler olur, tartışmalar çıkar. Ä°tirazsız benimsenecek tek isim gerçekten Abdullah Gül'dür.



"Putin-Medvedev iliÅŸkiÅŸine bakın, ErdoÄŸan, Gül ve Arınç'ın iliÅŸkileri çok daha güvenlidir."



CumhurbaÅŸkanı Gül baÅŸbakanlığı kabul eder mi? Niye etmesin?! Aktivizmine bakın, hiç "emekli cumhurbaÅŸkanı" olacak gibi gözüküyor mu?



Dinlediğimiz senoryo, sohbette hepimize mantıklı geldi.



Evdeki hesap...



Fakat evdeki hesap çarşıya uyar mı? Bilim felesefecisi Karl Popper'in çok önemli bir sözü vardır: "Siyaset rasyonel bir teorem deÄŸildir!"



Komplo teorilerinin saçmalığını belirtmek için söyler bunu; her siyasi sonucun baÅŸtan planlanmış olmayabileceÄŸini anlatmak için...



Bugünkü verilerle "ErdoÄŸan cumhurbaÅŸkanı, Gül baÅŸbakan" senaryosu rasyoneldir. Bunu deÄŸiÅŸtirecek baÅŸka siyasi veriler yarın ortaya çıkar mı?



"Kader" yönünü bilemeyiz. Siyasi bakımdan ise, muhalefetin ÅŸahlanıp baÅŸka bir senaryoyu hayata geçirmesi akla gelebilir.



Åžimdilik böyle bir ÅŸahlanma görüyor musunuz?



Onun için eldeki verilerle ciddiye alıyorum ben bu senaryoyu.



                                      CEMALETTÄ°N SAK



                     HABERGUNDOGDU@HOTMAÄ°L.COM

Bu yazi toplam 4428 defa okundu
Yazarın Diğer Yazıları
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler