Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Uçağa atılan füze Suriye bayrağı ile boyanmış olabilir

CEMALETTÄ°N SAK
Ama o füzenin Suriye'den atılmış anlamına gelmez."
26.06.2012 / 00:00


       UçaÄŸa atılan füze Suriye bayrağı ile boyanmış olabilir. Ama o füzenin Suriye'den atılmış anlamına gelmez."



   HerÅŸeyden önemlisi Suriye'nin nereye çekilmek istendiÄŸi, Suriye'nin nereye gittiÄŸi, OrtadoÄŸu denkleminin nasıl ÅŸekillendirilmek istenmesi...



    Elimizdeki veriye bakarsak ÅŸu an itibariyle son bir hafta içerisinde 8 ÅŸehidimiz var ,bir terör örgütü saldırısı tatafından hain saldırı sonucu ÅŸehit edilmiÅŸ 8 askerimiz var. EÄŸer pilotlarımız bulunamaz, onlarda ÅŸehit olursa toplamda 10 ÅŸehidimiz olacak. Bunları analiz ederken özellikle Türk kamuoyunun Orta DoÄŸu denklemini algılarken Kuzey Irak denklemini algılarken Türk kamuoyununn sakin olması gerekiyor. Türkiye'yi,Türk halkını, Türk hükümetini provakasyonlarla buraya çekmek Türkiye'yi karıştırmak isteyen güçlerin her zaman bizler oyunlarını gördük. GeçmiÅŸte aynı oyunlar yaÅŸandı. O yüzden herkesin sakin olması gereklidir. UçaÄŸa atılan füze Suriye bayrağı ile boyanmış olabilir. Ama o füzenin Suriye'den atılmış anlamına gelmez. Türk kamuoyunu bu cümleyi çok dikkatli sorgulasın" açıklamalarında bulundu.  YiÄŸit Bulut: “Türk Kamuoyu sakin olmalıdır"      



       Peki ne olduda gerilim bu safhalara geldi:



1-2004 yılında ErdoÄŸan Suriye'ye giderek serbest ticaret anlaÅŸması imzaladı. Ticaret alanındaki adımlar, yine 2011 yılı ortasına kadar yükselen bir ivme izledi ancak Türkiye'nin aldığı yaptırım kararı nedeniyle ikili ekonomik iliÅŸkiler durma noktasına geldi.



2-2011 yılında Lübnan'da baÅŸ gösteren hükümet krizinin çözümü için Åžam'da Türkiye, Suriye ve Katar arasında üçlü bir zirve gerçekleÅŸtirildi. GörüÅŸmelerde Suriye ve Suudi Arabistan'ın bu sorunun çözümü için arabulucu rolü teÅŸvik edildi. Bu esnada Lübnan BaÅŸbakanı Saad Hariri, babası Refik Hariri'nin öldürülmesinden Suriye'yi sorumlu tutuyordu.



3-Haziran 2011'de BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan ilk defa Esad rejimini halkına karşı ÅŸiddet uygulamakla eleÅŸtirdi. Aynı anda, yüzlerce Suriyeli ülkesini terkederek Türkiye'ye sığındı. Ä°lk baÅŸta sayıları onlarla ifade edilen Suriyeli sığınmacıların sayısının bugün 33 bini geçtiÄŸi belirtiliyor.



4-Türkiye'nin Åžam nezdinde son doÄŸrudan diplomatik hamlesi AÄŸustos 2011'de DavutoÄŸlu'nun ziyareti oldu. Burada ErdoÄŸan'ın sert mesajlarını Suriye'ye ileten DavutoÄŸlu'na Esad, "Teröristlere karşı mücadele ediyoruz" dedi. Ankara'nın Suriye'ye yaptığı tavsiyelerin reddedilmesiyle köprüler atıldı. 21 Eylül 2011'de ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile görüÅŸen ErdoÄŸan, Suriye ile bütün iliÅŸkileri kesmeyi planladığını söyledi.



5-Suriye sıklıkla "terörist" olarak nitelendirdiÄŸi silahlı muhalefetin Türkiye'de buluÅŸmasını eleÅŸtirdi. Suriye DışiÅŸleri Bakanı Velid Muallim, 10 Nisan 2012'de Türkiye'yi Suriye sorunun parçası olmakla ve Annan Planı'nın uygulanmasını engellemeye çalışmakla suçladı. Haziran 2011'de Türkiye sınırındaki Cisr El ÅžuÄŸur kentinde 120 asker ve rejim yanlısı Suriyeliler öldürülmüÅŸtü. Bu katliamın ardından Suriye teröristlerin Türkiye'den sızdığını iddia etmiÅŸti.



6-Nitekim, Türkiye Suriye Ulusal Konseyi ve Özgür Suriye Ordusu'nun yönetici kadrolarına ev sahipliÄŸi yapıyordu. Türkiye'ye yönelik öfkenin ilk iÅŸareti 13 Kasım'da Åžam'daki elçiliÄŸinin öfkeli Suriyeliler tarafından basılması oldu. Bu elçilik 7 ay sonra kapatıldı. 30 Kasım'da Türkiye misilleme yaparak Åžam ile bütün iliÅŸkilerini kestiÄŸini açıkladı.



7-Åžam yönetiminin "Suriye'nin düÅŸmanları" sözleriyle suçladığı Suriye'nin Dostları Toplantısı Nisan ayında Türkiye'de yapılmıştı. Ankara yönetimi bu inisiyatif içinde Suriye karşıtı en sert söylemleri dile getiren ve uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağıran aktörlerden oldu.



8-Nisan ayında BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Türkiye'yi ziyareti sırasında, sınırdaki Suriyeli sığınmacıların bulunduÄŸu kamplara kimliÄŸi belirsiz kiÅŸiler ateÅŸ açtı ve iki kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. Bu saldırının ardından ilk kez ErdoÄŸan, NATO'nun 5'inci maddesinin uygulanmasını isteyebileceklerini söyledi. DışiÅŸleri Bakanı DavutoÄŸlu da aynı dönemde Suriye'ye yönelik uçuÅŸ yasağı ve insani yardım koridoru açılması gibi önlemlerin alınabileceÄŸini söylüyordu.



9-Suriyeli çeÅŸitli makamlar ise Türkiye'nin Suriyeli muhalifleri silahlandırmak ve eÄŸitmekle suçlandı. Batı basınında da yer alan söz konusu iddiaları hükümet yalanladı. Türkiye ise aynı süreçte Suriye rejimini, halkına karşı vahÅŸet uygulamakla suçladı. Uçak krizinden bir önceki son büyük restleÅŸme Türkiye'nin Mayıs ayı sonunda Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı alması oldu.



10-Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait RF-4 tipi keÅŸif uçağının, geçtiÄŸimiz Cuma günü Suriye tarafından vurulmasıyla iki ülke arasında 2011 yılının Haziran ayından bu yana bozulan iliÅŸkiler daha da kötüleÅŸti.

Bu yazi toplam 3448 defa okundu
Yazarın Diğer Yazıları
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler