Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

ÇAYKUR, kuru çay satışında 160 bin ton hedefine yaklaştı

ÇAYKUR, kuru çay satışında 160 bin ton hedefine yaklaştı

Çay Ä°ÅŸletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, 140 bin ton civarında kuru çay satışı yaptıklarını, yıl sonuna kadar 160 bin ton hedefine ulaÅŸacaklarını söyledi.

11.11.2022 / 17:10

Çay Ä°ÅŸletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, AA muhabirine, ÇAYKUR'un 2022 sezonunda Artvin'den Giresun'a kadar 46 fabrikada yaklaşık 204 bin üreticiden 582 bin 497 ton yaÅŸ çay alarak kampanya dönemini tamamladığını anımsattı.



Çay sektörünün 2022'yi memnun tamamladığını ifade eden Alim, ilk kez bu yıl özel sektörün ÇAYKUR ile aynı ve üzeri fiyattan yaÅŸ çay alımı yaptığını, üreticilerin kazançlarının yüksek olduÄŸu yere çayını sattığını söyledi.



Alim, çay sezonunun Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun için bayram havasında geçtiÄŸini belirterek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: "Bir dekar çaylık alanın yıllık verimi ortalama 1500 kilogramdır. Biz bu yıl toplamda 1600 kilogram olarak belirlediÄŸimiz için kota uygulanmamış oldu ayrıca yıl boyunca kontenjan ve randevu hiç uygulanmadı. Tarihinde ilk kez kotasız, kontenjansız, randevusuz, her gelen çayını satmış oldu. Ä°nÅŸallah seneye özel sektör, devlet aynı deÄŸerlerle devam eder ve üreticimiz memnun kalır."



Türk çay sektörünün lokomotifi olmaya devam ettiklerini kaydeden Alim, "Geçen sene 860 bin ton yaÅŸ çay alımıyla rekor kırarken bu yıl 160 bin tonla tarihindeki en büyük kuru çay satışıyla rekor kırmış olacağız." dedi.



Alim, ÇAYKUR'un her yıl ortalama 115-130 bin ton seviyelerinde kuru çay satışı gerçekleÅŸtirdiÄŸine dikkati çekerek, "Geçen yıl ilk kez pandemi dönemiyle birlikte 158 bin ton kuru çay satmıştık. Geçen yıl koyduÄŸumuz hedef 160 bin tondu. Geçen yıldan koyduÄŸumuz hedefi tutturmak için devam ediyoruz. Bugün itibarıyla 140 bin ton civarında satış gerçekleÅŸti. Hedefimize 20 bin ton kalıyor. Ä°ki ayımız var. Ä°ki ay içerisinde bunu gerçekleÅŸtireceÄŸiz." diye konuÅŸtu.



"Pazara farklı tatlar gönderebilmek için çalışmalarımız titizlikle devam ediyor"



Türk çayının birçok ülkeye gönderildiÄŸini belirten Alim, ÅŸunları söyledi: "Yurt dışı satışlarında az da olsa artışımız var. 110 civarında ülkeye bir konteyner de olsa çayımız, doÄŸallığı, damak tadı, kalitesi ile gidiyor. Bu yıl ilk kez MoÄŸolistan ile protokol imzaladık, MoÄŸolistan'a çay göndereceÄŸiz. Ukrayna, Polonya'ya peÅŸin para ile dökme çay satışı yaptık. Detoks çayı ve matcha çayında Libya gibi farklı ülkelere birkaç konteyner göndermiÅŸ olduk. Pazara farklı tatlar gönderebilmek için çalışmalarımız titizlikle devam ediyor."



Genel Müdür Yusuf Ziya Alim, Pakistan'ın en çok çay ithal eden ülkelerin başında geldiÄŸini, yüklü miktarda satış yapmak için görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini, belli miktarda çay satışı olduÄŸunu kaydetti.



Bu yıl beyaz çay alımlarının düÅŸük kaldığını ifade eden Alim, üreticilerle yaptıkları görüÅŸmelere raÄŸmen 280 kilogram beyaz yaÅŸ çay alabildiklerini söyledi.



Alim, bu sene hava ÅŸartları nedeniyle rekoltede düÅŸüÅŸ yaÅŸandığını belirterek, "Haziran ortasına kadar hava soÄŸukluÄŸu devam etti. Bu anlamda üreticiler, çay filizi beklenen olgunluÄŸa ulaÅŸmadığı için biraz daha dikkatli davrandılar. Ä°nÅŸallah seneye havaların beklenen sıcaklıkta olması halinde bu açığı kapatacağımızı düÅŸünüyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.



- 2023 yılında 2 yeni fabrika hizmete alınacak



Alim, ÇAYKUR'un 47 fabrikayla hizmet verdiÄŸini, ÇamlıhemÅŸin ve Ä°kizdere ilçesinde 2 yaÅŸ çay fabrikasının yapım çalışmalarının sürdüÄŸünü ifade etti.



Ä°nÅŸaatlara Nisan 2021'de baÅŸladıklarını aktaran Alim, "Ä°nÅŸallah 2023 yılı mart-nisan ayında hizmete hazır hale gelecek. Her ikisinin günlük yaÅŸ çay iÅŸleme kapasitesi 100'er tondur. Bu iki fabrikanın hizmete girmesiyle günlük 9 bin 50 ton olan günlük yaÅŸ çay iÅŸleme kapasitemiz 9 bin 250 tona çıkacak." dedi.



caykur-genel-muduru-yusuf-ziya-alim-012.jpg






Bu haber toplam 307 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler