Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Miktarı Belli Oldu

Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Miktarı Belli Oldu
Kentsel Dönüşümde kira yardımı belli oldu. İşte Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın açıkladığı aylık kira yardımı:
13.10.2012 / 12:21


Canlı yayına katılan Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar, 5 Ekim Cuma günü Ä°stanbul, Esenler'de düzenlenen törenle resmi olarak baÅŸlayan kentsel dönüÅŸüm süreci ile ilgili soruları yanıtladı. Bakan Bayraktar, kentsel dönüÅŸüm çalışmalarıyla ilgili olarak, "ayda 500 TL civarında kira yardımı yapacağız." dedi.



Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar, bir hafta önce baÅŸlayan kentsel dönüÅŸüm çalışmalarıyla ilgili olarak "Vatandaşımızın yüzde 90 talebi var. Ayda 500 TL civarında kira yardımı yapacağız. Toplam rakam, bir buçuk yılda yaklaşık 9 bin TL'ye denk geliyor" dedi.



Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar, 5 Ekim Cuma günü Ä°stanbul, Esenler'de düzenlenen törenle resmi olarak baÅŸlayan kentsel dönüÅŸüm sürecini NTV canlı yayınında deÄŸerlendirdi.



Bayraktar, "6.5 milyon konutu yenilememiz gerekiyor. Ä°lk etapta gönüllü olan vatandaÅŸların evi yıkılıyor. Vatandaşımızın yüzde 90 talebi var. Riskli evini kendi rızası ile boÅŸaltanlara evini alana kadar kira yardımı yapacağız. Ayda 500 TL civarında, bu biraz az olabilir biraz fazla olabilir. Toplam rakam 1.5 yılda yaklaşık 9 bin TL'ye denk geliyor" ifadesini kullandı.



Bu süreçte evini boÅŸaltıp belediye ve TOKÄ° konutlarından ev alanlara kredi desteÄŸi vereceklerini de ifade eden Bayraktar, "Evini boÅŸaltıp gidip belediye konutlarında, TOKÄ° konutlarından ev alanlara kullandıkları kredide faize 5 puan destek vereceÄŸiz. Yüzde 9 faiz veriyorsa yüzde 5’ini biz vereceÄŸiz kendisi 4’ünü verecek. Ä°ÅŸyerlerine 4 puan vereceÄŸiz. Ä°nÅŸallah faizleri 7’lere filan düÅŸürürken ve 7’sini de biz verirsek vatandaÅŸ faizsiz alacak neredeyse. Bu yönetmelik çıktı ve bu iÅŸ için kaynak üretmeliyiz. 2023 yılına kadar bu iÅŸi dalga dalga, etap etap yapacağız" dedi.



DönüÅŸüm sürecinde 400-500 milyar liralık maliyeti özel sektörün karşılayacağını, Bakanlık olarak iÅŸin kooordinasyonunu yapacaklarını belirten Bayraktar, ÅŸöyle konuÅŸtu:



"75 noktada kentsel dönüÅŸüm baÅŸladı. 6600 civarında ev var, 1000 küsurda iÅŸyeri var. Sadece Çekmeköy’de patlama ile yapılan yıkımlar tamamlandı, enkazları kaldırılıyor. DiÄŸer yerlerdeki yıkımlar devam ediyor. Dalga dalga bu Türkiye'de çarpık yapılaÅŸmanın yoÄŸun olduÄŸu vilayetlere ve fay hattı üzerindeki yerlere öncelik vererek baÅŸlamak üzere ve rızası olan insanlarımızdan baÅŸlamak üzere bu kentsel dönüÅŸümü yapacağız.



6300 sayılı afet riski altındaki alanların dönüÅŸtürülmesi yasasının özü insanlarımızın canını korumaya yönelik bir yasadır. Biz bu yasayla vatandaşımıza yardım edecek kredi yönünden kira yönünden yasal düzenlemeler yönünden biz 'sana yardımcıyız sen kendi evini kendin yık kendin yap' diyoruz. VatandaÅŸ bütün desteÄŸe ve ikazlara raÄŸmen yıkmazsa biz o riskli evi yıkmak zorundayız.



Ev çok sakatsa zaten onu mühürleriz, boÅŸaltırız. Onun dışında biz gönül rızası olmayan hiçbir vatandaşımızın evini yıkmayacağız. Åžu anda vatandaşımızın yüzde 90 rızası var. Burada rantsal dönüÅŸüm yok. Biz kimsenin evini yıkmıyoruz, aksine evini yapıyoruz.



UÅŸak’ta 1.5 sene evvel dere kenarında evler vardı; yıktık, bugün teslim ettik. Åžu anda Türkiye'de gerek TOKÄ° eliyle gerek belediyeler eliyle mesela Gaziantep’te Åžehinbey Belediyesi kendi eliyle dönüÅŸüm yapıyor. Esenler Belediyesi, Kartal Belediyesi bunları yapıyor, daha birçok belediye var. Bugün 265 noktada kentsel dönüÅŸüm projesi var. 146 noktada kentsel dönüÅŸüm devam ediyor.



Bu zor bir süreç. DönüÅŸüm kapsamında 400-500 milyar liralık maliyeti özel sektör karşılayacak, Bakanlık olarak iÅŸin kooordinasyonunu yapacağız. VatandaÅŸ kendisi gidecek, anlaÅŸacak, yapacak; belediyeler anlaÅŸacak yapacak. Vatandaşın yetmediÄŸi yerde biz yapacağız ama çok büyük bir kısmını özel sektör yapacak."



Ä°LK OLARAK FAY HATTI ÜSTÜNDEKÄ° BÄ°NALAR



"Vatandaşın canı önemli" diyen Bayraktar, "Bu ülkede deprem fay hattı var. Deprem olacaktır. Türkiye'yi depreme dayanıksız binalardan kurtaracağız. Bu nedenle kentsel dönüÅŸüm yapılacak. Bizim önceliÄŸimiz deprem fayı üzerinde olan ÅŸehirlerdir. Ä°stanbul’da, Ä°zmir’de ve Bursa'da kentsel dönüÅŸüm müdürlükleri kurduk. Ama bizim esas olmazsa olmazımız vatandaşımızın rızası olan yerlerdir, hazırlıklı olan belediyelerdir. Hangi parti olursa olsun fark etmez. Ä°stemeyen vatandaÅŸları sonraya bırakacağız. Vatandaşımızı salaÅŸ yapılardan kurtaracağız" dedi.



Van'da da kentsel dönüÅŸüme ağırlık verdiklerini ifade eden Bayraktar, "Van, yeniden doÄŸdu. 18 bin konut yaptık. Etap etap bitiriyoruz. Van’da çevre yolu yapılıyor, Gürpınar’dan ilave su getiriliyor, enerji hatları yenileniyor. Toplamda 26 bin konut yapılıyor" diye konuÅŸtu.



Kentsel dönüÅŸüm kapsamında inÅŸa edilecek evlerin enerji tasarrufu saÄŸlayacağını da vurgulayan Bayraktar, "Enerji tüketimine 60 milyar dolar harcıyoruz. Yüzde 45'i ise binalarda kullanılıyor. Enerji tasarruflu binalar olacak. YaÄŸmur suyundan tasarruf edecek, güneÅŸ enerjisi kullanacak, konforlu binalar inÅŸa edilecek" dedi.






Etiketler:
Bu haber toplam 2465 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler