Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Yılbaşında 4 Gün Sokağa Çıkmak Yasak

Yılbaşında 4 Gün Sokağa Çıkmak Yasak
Cumhurbaşkanı Erdoğan "31 Aralık Perşembe günü saat 21’den 4 Ocak Pazartesiye kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak." dedi.
15.12.2020 / 08:05


CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen CumhurbaÅŸkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Ä°ÅŸ yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükÅŸehirlerde aylık 750 lira, diÄŸer illerde ise 500 lira kira desteÄŸi yapacağız" dedi. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: "SokaÄŸa çıkma sınırlaması 31 Aralık PerÅŸembe saat 21.00'den 4 Ocak Pazartesi saat 05.00'e kadar kesintisiz uygulanacaktır." dedi.



Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen CumhurbaÅŸkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.



Yurt dışından temin edilen aşının, belirlenen takvimde ve uygulama kapsamında, en kısa zamanda milletin hizmetine sunulacağını belirten ErdoÄŸan, yerli aşı üretimiyle ilgili çalışmaların yakından takip edildiÄŸini söyledi.



"Ä°nÅŸallah bahar aylarında kendi aşımıza kavuÅŸarak çok daha yaygın bir aşılama sürecine geçeceÄŸiz." diyen ErdoÄŸan, bu süreçte tedbirlerin sıkı ÅŸekilde devam ettirileceÄŸini vurguladı.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti: "Elde edilen kazanımları güçlendirmek için sokaÄŸa çıkma sınırlaması 31 Aralık PerÅŸembe saat 21.00'den 4 Ocak saat 05.00'e kadar kesintisiz uygulanacaktır. SaÄŸlıkçılarımıza ve diÄŸer çalışanlarımıza destek olmak amacıyla kamuya ait okul öncesi kurumları, ana sınıfları hariç faaliyetlerini sürdürebilecektir. Salgın döneminde hayatını kaybeden saÄŸlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malullüÄŸü veya meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması saÄŸlanacaktır. Vazife malulü saÄŸlık çalışanlarımızın aileleri, maaÅŸtan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eÄŸitim öÄŸretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuÅŸacaklardır. SaÄŸlık Bakanımız ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımızı bu hususun süratle neticelendirilmesi hususunda görevlendirdim."



Salgın sürecinin yönetiminde görev alan kurumların tüm çalışmalarını anlık takip ettiÄŸini bildiren ErdoÄŸan, mevcut uygulamalarla ilgili ihtiyaç duyulacak sıkılaÅŸtırma ya da normalleÅŸme adımlarını istedikleri zaman atma imkanına sahip olduklarını kaydetti.



ErdoÄŸan, Avrupa ülkeleri baÅŸta olmak üzere dünyanın çoÄŸunun Türkiye'den daha kötü durumda olmasının, Türkiye'nin salgınla mücadelede geride deÄŸil ileride bulunduÄŸunun iÅŸareti olduÄŸuna dikkati çekti.



Mücadelenin baÅŸarıyla sonuçlandırılacağının altını çizen ErdoÄŸan, aydınlık geleceÄŸe doÄŸru yürümeyi sürdüreceklerini söyledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'deki sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.



ErdoÄŸan, TBMM Genel Kurulu'nda sürmekte olan 2021 Yılı Bütçe ve 2019 Yılı Kesin Hesap Kanunları görüÅŸmelerinin Meclis'e, ülkeye ve hükümete hayırlı olmasını diledi.



ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi'nin üçüncü bütçesini salgın sebebiyle küresel saÄŸlık ve onu takip eden ekonomi krizinin yaÅŸandığı dönemde hazırladıklarını ifade etti.



Her küresel kriz döneminde olduÄŸu gibi bu süreçte de ülke ekonomisi ile ilgili olumsuz deÄŸerlendirmeler yapılırken hep farklı bir yaklaşım içinde olduklarını söyleyen ErdoÄŸan, "2008 yılında geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerin tamamı ciddi bir finansal kriz yaÅŸarken Türkiye olarak bu süreçten güçlenerek çıktığımızı ve çıkacağımızı söylemiÅŸtik. Hatırlayın o günleri. Nitekim takip eden yıllarda rekor büyümelerle 2009'daki kaybımızı fazlasıyla telafi ettik. O zaman BaÅŸbakandım. Bu yıl için de aynısını söylüyoruz." diye konuÅŸtu.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, daha önce Türkiye ile ilgili oldukça olumsuz tablolar çizen uluslararası ekonomi kuruluÅŸlarının deÄŸerlendirmelerini, aÅŸama aÅŸama kendilerinin söyledikleri yere doÄŸru getirmeye baÅŸladıklarını belirtti.



Asıl amaçlarının salgının hızlandırdığı küresel, siyasi ve ekonomik yeniden yapılanma sürecinde ülkeyi hak ettiÄŸi seviyeye çıkarmak olduÄŸuna dikkati çeken ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:  "Üretimin, ticaretin ve finansın tek merkezli hale dönüÅŸmesinin sıkıntıları salgın döneminde daha iyi görüldü. Dünya, ekonomide daha dengeli bir üretim ve ticaret dağılımı arayışı içindedir. Türkiye pek çok avantajıyla bu arayışta öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Ekonomimizi sadece mevcut tabloya bakarak deÄŸil, önümüzdeki iÅŸte bu büyük potansiyeli dikkate alarak yönetiyoruz. Son 10 yıldır olduÄŸu gibi yeni dönemde de en önemli rehberimiz ve yol göstericimiz 2023 hedeflerimizdir. Bu anlayışla 2021 bütçesini üretim, yatırım, istihdam, ihracat, büyüme esasları üzerine bina ettik. Bütçemizin ÅŸimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum."



"Ekonomimizin güçlü ve kırılgan yönlerini gayet iyi biliyoruz"



"Küresel ekonomide belki de iktisat tarihine geçecek bir dönem yaşıyoruz." diyen ErdoÄŸan, salgınla baÅŸlayan saÄŸlık krizinin geliÅŸmiÅŸ ya da geliÅŸmekte olan ülke ayrımı yapmaksızın tüm makroekonomik dengeleri derinden sarstığını dile getirdi.



Ä°ÅŸsizlik, ticaret, turizm ve borçluluk gibi pek çok göstergenin tarihin en kötü seviyelerine ulaÅŸtığını vurgulayan ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi: "Tüm bunların etkisiyle 2020'de küresel ekonominin yüzde 4'ün üzerinde küçülmesi bekleniyor. Elbette dünyanın umudunu yeÅŸerten geliÅŸmeler de var. Salgının tedavisi konusunda baÅŸarıya ulaÅŸan her adım çok hızlı bir küresel toparlanmayı beraberinde getirme potansiyeli taşıyor. Nasıl bir küresel durumla karşılaşırsak karşılaÅŸalım, Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste, yeni geliÅŸen fırsatlara ve farklı senaryolara karşı hazırlıklı durumdadır. Bunun için gerçekçi bir zeminde hem atik hem ihtiyatlı olacağız. Hepsinden önemlisi her durumda vatandaÅŸlarımızın yanında olmaya devam edeceÄŸiz. Ekonomimizin güçlü ve kırılgan yönlerini gayet iyi biliyoruz. Güçlü yönlerimizi saÄŸlamlaÅŸtırırken, kırılganlıklarımızın üzerine gidiyor, gereken tedbirleri de alıyoruz. Türkiye salgın sonrası döneme güçlü, dayanıklı ve rekabetçi bir küresel oyuncu olarak girmekte kararlıdır. VatandaÅŸlarımdan müsterih olmalarını, sürekli karamsarlık aşılayanlara inat bize ve ekonomi yönetimimize güvenmelerini istiyorum. Bunun için gereken somut zemine de sahibiz."



"Sanayi bölgelerinde 4 bin 69 tesisin inÅŸaatı devam ediyor"



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, uyguladıkları politikalar, kredi geniÅŸlemesi ve normalleÅŸme adımlarının etkisiyle yılın üçüncü çeyreÄŸinde yüzde 6,7'lik büyüme gerçekleÅŸtirildiÄŸini vurguladı.



Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi, G20 ve OECD ülkeleri arasında üçüncü çeyrekte en fazla büyüyen ülke olduÄŸuna iÅŸaret eden ErdoÄŸan, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: "Büyüme unsurları içinde bizi fazlasıyla memnun eden, makine-teçhizat yatırımlarındaki yıllık yüzde 23,5'i bulan artış oldu. Salgın ÅŸartlarına raÄŸmen yılın ilk 11 ayında organize sanayi bölgelerimizde 851 yeni fabrika üretime baÅŸladı. Ä°malat Sanayi Sicili'ne yeni kayıt yaptıran 13 bin 546 tesis üretime geçti. Bugün itibarıyla sanayi bölgelerinde 4 bin 69 tesisin inÅŸaatı devam ediyor. Üretim tarafındaki bu güzel geliÅŸmelerin istihdama etkilerini de görüyoruz. Ä°ÅŸ gücü piyasasına yönelik olarak aldığımız tedbirler ve hayata geçirdiÄŸimiz istihdam destekleri sayesinde eylülde iÅŸsizlik oranı geçen seneye göre 1,1 puan gerileyip yüzde 12,7 olarak gerçekleÅŸti. Bununla birlikte henüz ülkemizin istihdam potansiyelini yeteri kadar harekete geçiremediÄŸimizi biliyoruz. Gençler ve kadınlar baÅŸta olmak üzere her kesimde istihdam oranlarını çok daha yukarı seviyelere çekecek politikalara öncelik vereceÄŸiz."



ErdoÄŸan, 3. çeyrek büyümesinin kayda deÄŸer bir baÅŸarı olmasıyla beraber asıl önemli olanın büyümenin dengeli, kaliteli ve sürdürülebilir olması olduÄŸunu ifade etti.



Hiç ÅŸüphesiz düÅŸük büyüme oranlarıyla da makro ekonomik istikrarı saÄŸlamanın mümkün olduÄŸunu söyleyen ErdoÄŸan, büyümeyi ve istikrarı birlikte gerçekleÅŸtirmek için çalıştıklarını aktardı.



"Karşılıksız nakit desteklerinin tutarı 45 milyar lirayı buldu"



Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa baÅŸta olmak üzere pek çok yerde salgının yeniden yükseliÅŸe geçmesinin iÅŸlerini zorlaÅŸtırdığını anlatan ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti: "Talep cephesindeki daralmalara baÄŸlı olarak herkes gibi bizim dış ticaretimiz de küresel geliÅŸmelerden etkileniyor. Her ÅŸeye raÄŸmen yatırım, istihdam ve üretimi sürdürmek için tedbirlerimizi almaya, hedeflerimize doÄŸru yürümeye devam edeceÄŸiz. Salgının ülkemizde görülmeye baÅŸladığı günden itibaren tüm vatandaÅŸlarımızla birlikte esnafımızın, tüccarımızın, iÅŸ insanlarımızın yanında olduk. Sosyal Koruma Kalkanı baÅŸlığı altında verdiÄŸimiz karşılıksız nakit desteklerinin tutarı 45 milyar lirayı buldu. Ayrıca istihdam ve üretimi desteklemek için kredi imkanlarını geniÅŸletmeye yönelik pek çok paketi hayata geçirdik. Türkiye'de gerçekten çalışmak, üretmek, iÅŸini sürdürmek veya büyütmek isteyip de devletten beklediÄŸi desteÄŸi alamadığını söyleyen hiç kimse yoktur. Bazılarının bu destekleri amacına uygun ÅŸekilde kullanmayarak farklı yollara yönelmiÅŸ olmaları bizim iyi niyetle üzerimize düÅŸeni yaptığımız gerçeÄŸini deÄŸiÅŸtirmiyor. Biz dün olduÄŸu gibi bugün de yine samimiyetle esnafımıza ve tüccarlarımıza destek olmayı sürdürüyoruz."



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Türk ekonomisine iliÅŸkin ÅŸunları kaydetti:  "Türk ekonomisine faiz, enflasyon, kur sacayakları üzerinden kurulan baskıların ve maliyetlerin üstesinden gelmek için yoÄŸun mücadele içindeyiz. Üretim çeÅŸitliliÄŸimiz, lojistik imkanlarımız, güçlü tedarik zincirimiz, sunduÄŸumuz teÅŸvikler ve dinamik iÅŸ gücümüzle Türkiye'ye yatırım yapan herkesi memnun edecek seviyedeyiz. Üretimde ara malı ithalatına bağımlılığı asgari seviyelere indirerek yapısal cari açık problemiyle mücadelede önemli kazanımlar elde edeceÄŸiz. GeçmiÅŸte enflasyonla nasıl baÅŸ ettik ve tek hanelere düÅŸürdüysek ÅŸimdi bunu tekrar saÄŸlayacağız. Yatırım ortamını iyileÅŸtirecek, yatırımcıların tereddütlerini giderecek iklimi güçlendirecek reformları tereddütsüz hayata geçireceÄŸiz."



ErdoÄŸan, Milli Uzay Programı'na iliÅŸkin, "Ülkemizin bayrağını uzayda çok daha güçlü ÅŸekilde dalgalandıracağımız günler çok yakındır." dedi.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, büyük fedakarlığıyla uygulanan kısıtlamaların ve tedbirlerin olumlu etkilerinin görülmeye baÅŸladığını söyledi.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiÄŸimiz iÅŸ yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceÄŸiz." diye konuÅŸtu.



ErdoÄŸan, Kovid-19 verilerine iliÅŸkin, istatistiklerle ilgili yöntem deÄŸiÅŸikliklerinin uluslararası uygulamalar çerçevesinde yapıldığını söyledi.



ErdoÄŸan, "Yıl sonuna kadar yüzde 20'den 10'a indirdiÄŸimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulama süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz." dedi.



ErdoÄŸan sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü: "Hibe ÅŸeklinde vereceÄŸimiz doÄŸrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuÅŸ ve servis iÅŸletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreÅŸ, düÄŸün salonu iÅŸletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. Konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresini 1 Haziran'a kadar uzattık. Ä°ÅŸ yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükÅŸehirlerde aylık 750 lira, diÄŸer illerde ise 500 lira kira desteÄŸi yapacağız."



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Belediyelere mülkiyet veya tasarruflarında bulunan taşınmazların, irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı saÄŸladık." dedi.



ErdoÄŸan, sokaÄŸa çıkma sınırlamasının 31 Aralık PerÅŸembe saat 21.00'den 4 Ocak Pazartesi saat 05.00'e kadar kesintisiz uygulanacağını açıkladı.



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Vazife malulü saÄŸlık çalışanlarımızın aileleri, maaÅŸtan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eÄŸitim öÄŸretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuÅŸacaklardır." diye konuÅŸtu. 



CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Salgın döneminde hayatını kaybeden saÄŸlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malülü/meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması saÄŸlanacak." dedi.



ErdoÄŸan sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü: "Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kiÅŸiyi bulan kesime, 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapacağız. Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık desteÄŸi esnafımıza sunmuÅŸ oluyoruz. Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödeme sürelerini baÅŸvuru ÅŸartı aramaksızın 1 yıl erteliyoruz."






Etiketler: yasaklar
Bu haber toplam 866 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler