Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Rize'de Yüksek Gerilimli Protesto

Rize'de Yüksek Gerilimli Protesto
Rize'deki vadilerde hidroelektrik santrallerin ardından enerji iletimi için yüksek gerilim hatlarının çekilmeye başlaması tepkilere neden oluyor.
19.09.2011 / 11:30


Çayeli Ä°lçesi Senoz Vadisi'nde protesto gösterisi düzenleyen köylüler, yüksek gerilim hattı direÄŸini halatla çekerek yıkmaya çalıştı, enerji iletim hattı altında kalan arazileri için ücret ödeneceÄŸi gerekçesiyle gönderilen 'Pazarlığa çaÄŸrı' mektuplarını yaktı. Santral binasına yürümek isteyen köylüler ile yolu kesen Jandarma ekipleri arasında tartışmalar oldu.



JANDARMA SANTRAL BÄ°NASI ÖNÜNDE BARÄ°KAT KURDU



Rize'de mahkeme kararları ve yöre halkının tepkilerine raÄŸmen yapımı sürdürülen ve tamamlanan hidroelektrik santrallerinin üreteceÄŸi enerjinin iletimi için vadilere yüksek gerilim hatları çekilmeye baÅŸlandı. Senoz Vadisi'ndeki yüksek gerilim hatları düzenlenen gösteri ile protesto edildi. Çataldere Köy meydanında toplanan köylüler ile onlara destek veren, 'Karadeniz Ä°syandadır Platformu' (KÄ°P) üyesi yaklaşık 100 kiÅŸi, 'Karadeniz'de yüksek gerilim var', 'Senoz Vadisi, kanser vadisi olmasın', 'HES'inizi yıkarız, telinizi keseriz"'pankartları ve 'Yüksek gerilim istemiyoruz' sloganları ile elektrik üretimine geçen Uzundere Hidroelektrik Santrali binasına doÄŸru yürüyüÅŸe geçti. Santral binasına 100 metre kala yol jandarma ekiplerince kesildi. Barikat kuran ve grubun geçiÅŸine izin vermeyen jandarma ile köylüler arasında tartışmalar oldu. Jandarmanın geçiÅŸlerine izin vermediÄŸi köylüler dönerek, girdikleri bir tarla içerisindeki yüksek gerilim direÄŸi altında toplandı.



YÜKSEK GERLÄ°M HATTI DÄ°REĞİNÄ° HALATLA YIKMAYA ÇALIÅžTILAR



Elektrik direÄŸine tırmanarak halatı baÄŸlayan köylüler, hep birlikte direÄŸi yıkmaya çalıştı. Yöre ÅŸivesiyle, 'Ander kalsun HES'lerunuz' sloganı atan köylüler, "Bu size biz gözdağıdır. Bu direkleri kaldırmazsanız, bir gün bunları yerinde bulamayacaksınız" diyerek HES ÅŸirketlerine seslendi. Burada basın açıklaması yapıldı ve köylüler adına ortak metni bölümler halinde Zeynep HoloÄŸlu, Açelya Bal ve Kıymet EroÄŸlu okudu. Kıymet EroÄŸlu, rant uÄŸruna yaÅŸama can veren suların borulara aktarılarak vadilerin ölüme terk edilmesinin yetmediÄŸini, ÅŸimdi de yüksek gerilim hatları ile köylülerin baÅŸta kanser olmak üzere birçok hastalık riski ile karşı karşıya bırakıldığını belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu:



"Bilimsel araÅŸtırmalarla Karadeniz'deki kanser vakalarında Çernobil'in yanında yüksek gerilim hatlarının da etkisi olduÄŸu ortaya konuldu. Bugüne kadar Karadeniz kanserden çok çekti ve bu konuda çok duyarlıdır. Öyle görünüyor ki önlem alınmazsa Çernobil'in yerini yüksek gerilim hatları alacak. Bütün bilimsel araÅŸtırmalar ortada iken, devlet ve ÅŸirketler Karadenizlilere, 'Pazarlığa çaÄŸrı' baÅŸlığı taşıyan bir mektup göndermektedir. Bu mektupla halka, gerilim tellerinin irtifa hakkının kamulaÅŸtırıldığı beyan edilerek kendilerinin belirlediÄŸi fiyatlarda sözde pazarlığa çaÄŸrılmaktadır. Kepazelik ve bir utanç anıtı olan bu mektup Karadenizlinin Yükselen isyanına hız verecek ve onu daha da güçlendirecektir. Bu ne pazarlığıdır, böyle pazarlık olur mu? Ä°nsanın insanı böyle bir pazarlığa çaÄŸrıma hakkı var mıdır? Siz yolunuzu ÅŸaşırmışsınız. Aksi halde insanları bu can pazarlığına çağırma pervasızlığını göstermezdiniz. SaÄŸlığın, canın pazarlığı olur mu? Bu bize bu vadilerden gidin demektir. YaÅŸam alanlarımıza yerleÅŸtirilen bu ölüm saçan hatlar derhal yıkılmalıdır. HES projelerinin bir uzantısı olan hatlar HES projeleri ile birlikte vadilerden sökülüp atılmalıdır. HES'ler yıkılana, yüksek gerilim hatları sökülene kadar mücadelemize devam edeceÄŸiz."



Grup daha sonra enerji iletim hattı altında kalan arazileri için ücret ödeneceÄŸi gerekçesiyle TeiaÅŸ tarafından görüÅŸmeye çaÄŸrıldıkları 'Pazarlığa çaÄŸrı' mektuplarını yakılan ateÅŸe attıktan sonra dağıldı.







Etiketler: ELEKTRÄ°K
Bu haber toplam 2331 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler