Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Akdenizde Kuyu Açmaya Az Kaldı

Akdenizde Kuyu Açmaya Az Kaldı
İşte eski Türkiye olmadığının bir kanıtı daha. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak: İnşallah, bu yıl içinde kendi gemimizi alarak artık Akdeniz ve Karadeniz'de sondajlarımıza başlayacağız. Buna bağlı olarak tahminim odur ki üçüncü çeyrek sonu veya dördüncü çeyrek gibi inşallah bu yıl bitmeden Akdeniz'de ilk kuyumuzu kazacağız. Önümüzdeki 5 ila 10 yıllık hem arama hem de sondaj noktasında sismik aramaların dışında kuyu kazma noktasında da çok daha fazla ve etkin yatırım yapacağız.
10.06.2017 / 11:48


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin sismik arama ve sondaj faaliyetleri için yatırımlarını artıracağını belirterek, "Ä°nÅŸallah, bu yıl içinde kendi gemimizi alarak artık Akdeniz ve Karadeniz'de sondajlarımıza baÅŸlayacağız. Buna baÄŸlı olarak tahminim odur ki üçüncü çeyrek sonu veya dördüncü çeyrek gibi inÅŸallah bu yıl bitmeden Akdeniz'de ilk kuyumuzu kazacağız." dedi.



BAKAN ALBAYRAK GEMÄ°NÄ°N FAALÄ°YETLERÄ°NE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N AÇIKLAMA YAPTI

Bakan Albayrak, Kıbrıs açıklarında sismik araÅŸtırma yapan TPAO Barbaros Hayrettin PaÅŸa gemisine bir ziyaret gerçekleÅŸtirdi. Gemide Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MüsteÅŸarı Fatih Dönmez ve personelle birlikte iftar yapan Albayrak, daha sonra geminin faaliyetlerine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.





Geminin bugün itibarıyla Magosa'da yaklaşık bin 695 metrekarelik üç boyutlu sismik çalışmalarının üçte ikisini tamamladığını ifade eden Albayrak, "Yeni aldığım bilgilerle birlikte tahminimiz, 10 Temmuz olarak planlamamıza raÄŸmen, ÅŸu an hızımız gayet iyi gidiyor ve bu ay sonu itibarıyla bu bölgedeki üç boyutlu sismiÄŸimizi tamamlayacağız. Akabinde inÅŸallah Akdeniz'de bir sonraki bölgemiz olan Orta Akdeniz bölgesi için buradan Barbaros Hayrettin PaÅŸa gemimiz yeni bir üç boyutlu sismikle ilgili çalışmalara devam edecek ve tahmin ediyorum bu yıl sonuna kadar en az iki veya üç bölgenin sismik çalışmalarını tamamlayacak." diye konuÅŸtu.







AKDENÄ°Z'DE Ä°LK KUYUMUZU AÇACAÄžIZ

Albayrak, Türkiye'nin Milli Enerji ve Maden Stratejisi kapsamında sondaj ve arama noktasında da kendi yatırımlarını yapacağını vurgulayarak, ÅŸöyle devam etti:



"Ä°nÅŸallah bu müzakereler tamamlanıyor, son rötuÅŸlara da baktık. Ä°nÅŸallah, bu yıl içinde kendi gemimizi alarak artık Akdeniz ve Karadeniz'de sondajlarımıza baÅŸlayacağız. Buna baÄŸlı olarak tahminim odur ki üçüncü çeyrek sonu veya dördüncü çeyrek gibi inÅŸallah bu yıl bitmeden Akdeniz'de ilk kuyumuzu kazacağız. Bunun raporlarına baktık, çalışmalarını yerinde inceledik, üç dört tane belirlediÄŸimiz bölge var sondaj yapmak için. Hakeza, Barbaros Hayrettin PaÅŸa'nın iki üç tane bölgesi var yol üzerinde üç boyutlu sismiÄŸi yapmak için. Bu süreç böyle devam edecek. Burada maceracılık üzerine deÄŸil, tamamen bilimsellik üzerine çalışacağız. Burada bu gemi iki boyutlu üç boyutlu aramacılık yapacak ki bu raporlar bu datalar analiz edilecek ve konunun uzmanlarıyla en doÄŸru noktalar deÄŸerlendirilecek ki ondan sonra kazacağınız kuyularla bu potansiyelin petrol veya gaz noktasında hayata geçirilmesi için uÄŸraşılacak. Bu iÅŸ biraz istatistik iÅŸi, nasip iÅŸi, biraz arama iÅŸi. Biz tüm bunların hepsini bir potada birleÅŸtireceÄŸiz ve önümüzdeki 5 ila 10 yıllık hem arama hem de sondaj noktasında sismik aramaların dışında kuyu kazma noktasında da çok daha fazla ve etkin yatırım yapacağız."





KARADENÄ°Z DE TARANACAK



Gemideki ziyarete KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun'un da eÅŸlik ettiÄŸini anımsatan Albayrak, "Tabii bu sürecin güzel tarafı da ÅŸu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Enerji Bakanımız da teÅŸrif ettiler. Türkiye, Kuzey Kıbrıs ittifakında ve iÅŸbirliÄŸinde güzel bir netice olacak olan sadece Türkiye'nin sularında deÄŸil Kuzey Kıbrıs sularında da bu arama faaliyetlerini ve sondaj faaliyetlerinde de aktif olacak." ÅŸeklinde konuÅŸtu.



Türkiye'nin artık Akdeniz'de daha etkin bir süreç yürütmek zorunda olduÄŸunu çünkü Akdeniz'in bir potansiyelinin bulunduÄŸunu dile getiren Albayrak, bu potansiyelin son 15-20 yılda özellikle dünya petrol ve gaz piyasalarında yeni bir süreci ortaya koyduÄŸunu aktardı.







BÜYÜYEN BÄ°R ÜLKE OLARAK TÜM YATIRIMLARI YAPACAÄžIZ

Büyük ve güçlü Türkiye için, Türkiye'nin de bu alanda kendi mühendisleri ve platformlarına sahip olarak hareket etmek zorunda olduÄŸunu vurgulayan Albayrak, ÅŸunları kaydetti:



"Özellikle kara ve deniz aramacılığında dünyadaki yeni teknikler, yeni yatırımlar ve sektörün dönüÅŸümüne dayalı maliyetlerde ciddi dalgalanmalı bir süreç yaÅŸandı. Biz bu noktada geliÅŸmekte ve büyüyen bir ülke olarak, tüm bu fırsatları en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendirmek ve doÄŸru adımları en doÄŸru zamanda atmak zorundayız. Ä°ÅŸte bunun bir adımı olarak sadece Akdeniz'de deÄŸil, Karadeniz'de de Oruç Reis gemimizle ciddi adımlar atacağız. Türkiye, her zaman bahsettiÄŸim gibi enerjiye son 10 yılda yıllık ortalama olarak 44 milyar dolar para ayırmış. Madeni de eklediÄŸimizde 10,6 milyar dolara yakın, biz yılda yaklaşık 55 milyar dolar enerjiye ve maden ithalat parası ayırıyoruz."






Bu haber toplam 2102 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler