Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Taşeron işçilere kadro tarihi

Taşeron işçilere kadro tarihi
Taşeron İşçilere kadro konusunda son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. 720 bin taşeron işçinin yakından takip ettiği kadro konusu bu yıl içinde çözüme kavuşacak.
16.02.2017 / 10:52


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu yaptığı açıklamada taÅŸeron, sözleÅŸmeli veya baÅŸka bir statüde çalışan tüm kesimleri aynı çatı altında deÄŸerlendirmeyi planladıklarını belirterek, 'Bir bütüncül yapı oluÅŸturacağız. Çalıştaylarımız devam ediyor. TaÅŸeron kardeÅŸlerimiz bir süre daha sabır göstersinler, bu sene çözülecek.' dedi.



720 bin taÅŸeron iÅŸçinin yakından takip ettiÄŸi konu hakkında son olarak UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Ahmet Arslan, PTT’deki taÅŸeron iÅŸçilerin durumuna iliÅŸkin soruya Türkiye’deki tüm taÅŸeronların kamuda istihdamına iliÅŸkin açıklama yapıldığını dile getirerek, “Hükümet olarak bu çalışmaları son aÅŸamaya getirdik. Maliye Bakanlığımız nihai ayrıntıları çalışıyor. Bu ayrıntılar bittikten sonra bunu açıklayıp gereÄŸini yapacağız” diye konuÅŸmuÅŸtu. Åžimdi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu yaptığı açıklamada taÅŸeron, sözleÅŸmeli veya baÅŸka bir statüde çalışan tüm kesimleri aynı çatı altında deÄŸerlendirmeyi planladıklarını belirterek, "Bir bütüncül yapı oluÅŸturacağız. Çalıştaylarımız devam ediyor. TaÅŸeron kardeÅŸlerimiz bir süre daha sabır göstersinler, bu sene çözülecek." dedi.



Best FM'de "KonuÅŸan Türkiye" programına konuk olan Bakan MüezzinoÄŸlu, kamuda farklı statülerde çalışanların bulunduÄŸunu belirterek, bu konuda hazırlık içinde olduklarını ifade etti. MüezzinoÄŸlu, "Biz, taÅŸeron veya sözleÅŸmeli veya baÅŸka bir isimle çalışan tüm kesimlerin aynı çatı altında deÄŸerlendirilmesini arzu ediyoruz. Bir bütüncül yapı oluÅŸturacağız. Çalıştaylarımız devam ediyor. TaÅŸeron kardeÅŸlerimiz bir süre daha sabır göstersinler, bu sene çözülecek." diye konuÅŸtu.



"1.5 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAMA DESTEK VERECEĞİZ"



Bakan MüezzinoÄŸlu, istihdam yaratan iÅŸverenlere devletin önemli destekler vereceÄŸine iÅŸaret ederek, "Vergi yükünü karşılamak suretiyle iÅŸverene destek olacağız. Bunun adı 'Süper Ä°stihdam TeÅŸviki'dir. Bu kapsamda 1,5 milyon kiÅŸilik istihdama destek vereceÄŸiz." diye konuÅŸtu.



"Büyükanne Projesi"ne iliÅŸkin bilgiler de veren MüezzinoÄŸlu, vatandaÅŸların projeye ilgisinin yüksek seviyede olduÄŸunu vurguladı.



Projeye kısa sürede 46 binin üzerinde baÅŸvuru aldıklarını anlatan MüezzinoÄŸlu, "Bunların da 11 bin 200'ünde kriterler uygun. Tabii protokoller imzalandı. Daha sonra bu kriterler daraltılacak mı, farklı bir düzenleme mi olacak, ÅŸubat sonunda karar vereceÄŸiz. Mart başı itibarıyla bu projede startı vereceÄŸiz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.



TAÅžERON KADRO KONUSU KAMU ÇALIÅžANI REFORMU KAPSAMINDA ÇÖZÜLECEK



ESMEDYA’YI ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu, emekliye promosyondan büyükanne teÅŸvikine, kıdem tazminatı fonundan taÅŸerona kadroya kadar birçok konuya açıklık getirdi. MüezzinoÄŸlu, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı kapsamında destek verilecek iÅŸçi sayısının da 1 milyondan 1.5 milyona çıkarılacağını da müjdeledi. MüezzinoÄŸlu, baÅŸlattıkları ‘istihdam seferberliÄŸi’ne büyük ilgi olduÄŸunu belirterek “12 bürokratımızın baÅŸkanlığındaki ekipler 36 ilde istihdam seferberliÄŸini anlattı. Bu süreçte iÅŸ dünyasından yeni talepler de geldi. Gelen talepleri deÄŸerlendiriyoruz. 2016’da 400 bin istihdam daralması var. 2017’de hedefimiz 1 milyon kiÅŸiye istihdam desteÄŸi saÄŸlamaktı. Ama 2016’daki daralmayı da dahil ettiÄŸimizde 1.5 milyon istihdamı bu yıl planlamamız lazım. Yeni bir çalışmayı haftaya tamamlayacağız. 2016’nın açığını kapatmayı hedefliyoruz. Hedefimiz 1.5 milyon yeni istihdam” diye konuÅŸtu.



MüezzinoÄŸlu taÅŸerona kadro konusunu ise kamu çalışanı reformu kapsamında çözeceklerini anlattı. MüezzinoÄŸlu “Bu reformu yapmadığımız sürece ülkenin dinamiklerini güçlü hale getiremeyiz. Bununla ilgili benim dönemimde 2 ayrı çalıştay yaptık. Kamu çalışanı reformunda henüz bir mutfak çalışmasındayız. Bunu yaparsak, taÅŸeron bunun içinde çözülecek. Yarı zamanlı çalışanlar, sözleÅŸmeliler, 4A, 4B, 4C gibi birçok personel var. Yamalı bohça gibi. Kıdem tazminatı gibi çok paydaÅŸlı bir konu bu. TaÅŸerondaki arkadaÅŸlara ‘biraz daha sabır’ diyoruz” diye konuÅŸtu.



TAÅžERON Ä°ÅžÇÄ° NEDÄ°R?



Türkiye'de hem özel sektörde hem de kamuda çok önemli sayıda 'taÅŸeron' adı altında çalışan var. Ä°çlerinde memur görevlerini yapanlar da var, çok önemli pozisyonlarda olan da. Ancak birçoÄŸunun kadrosu ya 'temizlik iÅŸçisi' ya da 'mutfak elemanı' olarak gösteriliyor. Yani kanun diliyle 'muvazaa' yapılıyor.



TAÅžERON KADRO HAKKINDA BÄ°LÄ°NMESÄ° GEREKENLER



TAÅžERON Ä°ÅžÇÄ°LER GÜVENLÄ°K SORUÅžTURMASINDAN GEÇECEK



Tüm taÅŸeron iÅŸçilerin güvenlik ve arÅŸiv araÅŸtırmasından geçeceÄŸi duyuruldu. Güvenlik ve arÅŸiv araÅŸtırması olumsuz sonuçlanan kiÅŸiler yeni düzenlemeden yararlanamayacak. AraÅŸtırmalarda özellikle FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak.



ÇALIÅžMA SÜRESÄ° SINIRI VAR MI?



Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak görev yapıyor olması ÅŸartı aranacak.



BAÅžVURU NE ZAMAN YAPILACAK?



Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde kendi kurumlarına baÅŸvuruda bulunacak.



ALIM NASIL OLACAK?



Ä°lgili kamu kurumları baÅŸvuruları aldıktan sonra ÅŸartların oluÅŸupoluÅŸmadığını deÄŸerlendirecek, memur olmanın gerektirdiÄŸi güvenlik araÅŸtırmaları da ayrıca yapılacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel BaÅŸkanlığı yasadaki gereken ÅŸartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecek. Daha sonra kurum düzeyinde bir vize iÅŸlemi yapılacak. ÖrneÄŸin; üniversite hastanesinde kaç kiÅŸi istihdam edilmesi gerekiyor, talep neyse ona göre hem sayı hem de isim vizesi yapılacak. Maliye Bakanlığı'nın verdiÄŸi pozisyon sayısı belli olduktan sonra bu sınav süreci iÅŸleyecek. O sınavı geçenler de pozisyonlara atanabilecek.



GÖREV DEĞİŞECEK MÄ°?



Bu kiÅŸiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi iÅŸi yapıyorlarsa aynı iÅŸi yapmaya devam edecek. Bu kiÅŸilerin görev yerlerinde deÄŸiÅŸiklik yapılmayacak. GeçiÅŸ sürecinde kendileriyle yapılacak özel sözleÅŸmelerde de bu husus sözleÅŸme altına alınacak.



HERKES ALINACAK MI?



Kamu kurumlarının ihtiyaç duyduÄŸu kadar personel alınacak.



BELEDÄ°YELERDE DURUM NE OLACAK?



Belediyeye veya belediyenin baÄŸlı kuruluÅŸuna karşı bir asıl iÅŸveren yanında çalışan kiÅŸiler kapsama alınacak.



SINAVLAR NASIL YAPILACAK?



Kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alınacak. Kamuya geçiÅŸte kiÅŸinin mesleÄŸi ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Her kurumun kendi özelliÄŸine göre bir sınav sistemi getirilecek.



HANGÄ° STATÜYE ALIM OLACAK?



Bugün kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, 4B sözleÅŸmeli memur personel statüsü var. 4C denilen geçici personel statüsü var. Bir de 4D denilen kamu iÅŸçisi statüsü var. TaÅŸeron iÅŸçiler 'özel sözleÅŸmeli personel' olarak istihdam edilecekleri için yeni bir statü olacak.



KADRO GÜVENCESÄ° VAR MI?



3'er yıllık sözleÅŸme dönemleri olacak. Dolayısıyla çalışan bu statüye atandıktan 3 yıl sonra sözleÅŸmesi yenilenecek.



MAAŞLAR DEĞİŞECEK Mİ?



TaÅŸeron iÅŸçiler halihazırda kendi çalıştıkları iÅŸlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa onu alacaklar.



ZAM YAPILACAK MI?



Atandıktan sonra memurlar ve diÄŸer sözleÅŸmeli personelin tabi olduÄŸu toplu sözleÅŸme hükümlerine tabi olacaklar. Memurlarla aynı zam oranlarını alacaklar. EMEKLÄ°LÄ°K ÅžARTI NE ? 4A'lı denilen SSK'lı iÅŸçilerle aynı haklara sahipler. Böylece primleri ve SSK giriÅŸleri geçerli olacak.



TAYÄ°N VE YÜKSELME HAKKI OLACAK MI?



Özel sözleÅŸmeli personel pozisyonunda istihdam edilecekler. Emekli oluncaya kadar bu pozisyonlarında çalışmaya devam edecekler.







Etiketler: taÅŸeron
Bu haber toplam 2029 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler