Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

ÇAYKUR'un Devredildiği Varlık Fonu Nedir Ne işe Yarar?

ÇAYKUR'un Devredildiği Varlık Fonu Nedir Ne işe Yarar?
Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere 26 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kuruldu.
06.02.2017 / 17:53


BaÅŸbakanlığa baÄŸlı, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeÅŸitliliÄŸi ve derinliÄŸine katkı saÄŸlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iÅŸtirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona baÄŸlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Åžirketi kuruldu. 



Åžirket, stratejik yatırım planında belirtilen hedeflerle likidite, yatırım, risk ve getiri tercihlerini dikkate alarak, yerli ve yabancı ÅŸirketlerin paylarının, Türkiye ve yurt dışında kurulan ihraççılara ait payların ve borçlanma araçlarının, kıymetli madenler ve emtiaya dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının fon katılma paylarının türev araçlarının, kira sertifikalarının, gayrimenkul sertifikalarının, özel tasarlanmış yabancı yatırım araçlarının ve diÄŸer araçların alım satımını Türkiye Varlık Fonu adına gerçekleÅŸtirecek



KURULUÅž SERMAYESÄ° 50 MÄ°LYON LÄ°RA



Åžirketin 50 milyon lira olan kuruluÅŸ sermayesi, ÖzelleÅŸtirme Fonu'ndan karşılanacak. Tamamı ödenmiÅŸ olan bu sermayeyi temsil eden paylar ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığına ait olacak ve ÅŸirketin hisse senetleri nama yazılı olacak.



Åžirketin en az 5 kiÅŸiden oluÅŸan yönetim kurulu, baÅŸkan ve üyeleri ile genel müdürü baÅŸbakan tarafından atanıyor. Varlık Fonu Genel MüdürlüÄŸü'ne ve Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığı'na Mehmet Bostan,  Yönetim Kurulu Üyeliklerine YiÄŸit Bulut, Kerem Alkin, Himmet KaradaÄŸ ve Oral ErdoÄŸan atandı.



Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Åžirketi ile baÄŸlı ÅŸirket veya iÅŸtirakleri ile fon ve bünyesinde kurulacak alt fonları kapsayan 3 yıllık stratejik yatırım planı yönetim kurulu tarafından hazırlanacak ve Bakanlar Kurulunun onayıyla yürürlüÄŸe girecek.



Türkiye Varlık Fonu'nun kaynakları, ÖzelleÅŸtirme Yüksek Kurulunca özelleÅŸtirme kapsam ve programında bulunan ve fona devrine karar verilen kuruluÅŸ ve varlıklarla ÖzelleÅŸtirme Fonu'ndan fona aktarılmasına karar verilen nakit fazlasından oluÅŸacak. GerçekleÅŸtirilen faaliyetler neticesinde elde edilen, tescile tabi olabilen diÄŸer her türlü deÄŸer, ilgili siciline veya kütüÄŸüne Türkiye Varlık Fonu adına tescil edilecek.



BAÄžIMSIZ DENETÇÄ°LER DENETLEYECEK



Åžirket ve ÅŸirket tarafından kurulacak diÄŸer ÅŸirketler, Türkiye Varlık Fonu ve kurulacak alt fonlar bağımsız denetime tabi olacak ve ÅŸirket, Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında kurumsal yönetim düzenlemelerine uyacak.



Türkiye Varlık Fonu'nun mal varlığı ile ÅŸirkete yönetilmek üzere devredilen varlık ve haklar ÅŸirketin mal varlığından ayrılacak.



VARLIK FONU NEDÄ°R ?



Ekonomist Mahfi Eğilmez ise Varlık Fonu'nu şu şekilde anlatıyor ve eksilerini sıralıyor;



Ulusal Varlık Fonları, çeÅŸitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelirini artırmayı hedefleyen, devletin sahipliÄŸi ve yönetimi altında çalışan fonlardır. Bu fonun geliri genellikle bütçe fazlalarından oluÅŸur. Bir ülke eÄŸer bütçe fazlası veriyorsa bu fazlayı 4 ÅŸekilde kullanabilir: (1) Harcamalarını artırır. (2) Mevcut vergi yükünü düÅŸürür. (3) Borçlarını erken ödemeye tabi tutabilir. (4) Bir varlık fonu kurarak bütçe fazlalarını buraya aktarır ve bu fonla ulusal ya da yabancı bazı finansal varlıkları satın alıp gelirlerini artırmaya çalışarak gelecek kuÅŸaklara refahı aktarma yoluna gidebilir.



Bu tür fon yönetimlerinde temel hareket noktası varlıkları risk ve getiri dengesini gözeterek kazanç amaçlı kullanmaktır. Bu iÅŸlemleri, bütçe kısıtlamaları ve parlamentonun sıkı denetimi altında yürütmek kolay deÄŸildir. Varlık fonu kuruluÅŸunun bir nedeni de bu kısıtlamalardan kurtulmaktır.



VARLIK FONU Ä°LE TÜRKÄ°YE NELER YAPABÄ°LÄ°R



Türkiye Varlık Fonundan beklentiler yasanın genel gerekçesinde sıralanmış bulunuyor. Buna göre; 

(a) Türkiye Varlık Fonunun kurulmasıyla büyüme oranında artış saÄŸlanacak. 

(b) Sermaye piyasalarında büyüme ve derinleÅŸme hızlanacak.

(c) Ä°slami finansman varlıklarının kullanılması yaygınlaÅŸacak. 

(d) Yapılacak yatırımlarla yüzbinlerce kiÅŸiye istihdam olanakları saÄŸlanacak. 

(e) Savunma, havacılık, yazılım gibi alanlardaki yerli ÅŸirketlerin sermaye ve proje bazında desteklenmesiyle küresel oyuncu konumuna geçmeleri saÄŸlanacak.

(f) Otoyollar, Kanal Ä°stanbul, Üçüncü Köprü ve Havalimanı, Nükleer Santral gibi büyük altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman bulunacak. (g) Katılım finansmanı sektör payı artırılacak. 

(h) Arz güvenliÄŸini saÄŸlamak üzere, Türkiye için önem taşıyan petrol, doÄŸalgaz gibi yurtdışındaki stratejik sektörlere bürokratik kısıtlamalara baÄŸlı olmadan doÄŸrudan yatırım yapılabilmesi gerçekleÅŸtirilecek. 

(i) Bu Fon, ekonominin yapısal sorunlarını aÅŸmakta katkı saÄŸlamanın yanı sıra dış politikanın önemli bir enstrümanı olarak Türkiye’nin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasına katkı saÄŸlayacak.



SÄ°STEMÄ°N EKSÄ°LERÄ° NELERDÄ°R



1996 – 97 yıllarında Erbakan’ın koalisyon hükümeti sırasında bir uygulama popülerlik kazanmıştı: Kamu kaynak havuzu. Bütçe dışındaki kamu kesimine ait kaynaklar bu havuzda toplanmaya ve buradan harcanmaya çalışılıyordu. Bu havuza her gün yeni bir kaynak aktarılıyor, bir süre sonra bu aktarımların baÅŸka bir alandaki dengeyi bozduÄŸu görülünce yeni kaynak arayışları gündeme geliyordu. Türkiye Varlık Fonunun kaynaklarına bakınca aklıma Erbakan’ın Kamu Kaynak Havuzu uygulaması geldi.



III. Selim’in padiÅŸahlığı sırasında 1793 yılında Ä°rad‑ı Cedid Hazinesi kurulmuÅŸ ve böylece Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nda tek ve merkezi Hazine düÅŸüncesinden ilk sapma ortaya çıkmıştır. Bunu Tersane Hazinesi ve Zahire Hazinesi izlemiÅŸtir. Sonraki dönemlerde Hazine sayısı artmaya devam etmiÅŸtir. Mukataat Hazinesi, Mansure Hazinesi, Redif Hazinesi, Darphane Hazinesi ve Maliye Hazinesi bunların en önemlileridir. Hazinelerin çoÄŸalması Osmanlı mali sistemini rahatlatmamış, tam tersine mali disiplini alt üst etmiÅŸtir. Hazine sayısının artmasının Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun çöküÅŸünde özel bir yeri vardır. 1839 yılında tek ve merkezi Hazine sistemine geri dönülmüÅŸtür.



HABER:cEMALETTÄ°N SAK






Etiketler: VARLIK FONU
Bu haber toplam 2131 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler