Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Mimar Sinan’ın unutulmuş yapıtı gün yüzüne çıkıyor

Mimar Sinan’ın unutulmuş yapıtı gün yüzüne çıkıyor
Mimar Sinan’ın 450 yıl önce Alibey deresi üzerine inşa ettiği Mağlova Su Kemeri, Dünya Su Günü’nde yeniden gün yüzüne çıkıyor.
22.03.2015 / 14:08


Sultangazi Belediyesi sınırları içerisinde bulunan kemerlerin çok yakında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılması bekleniyor. Sultangazi ilçesi Alibey Barajı üzerinde 450 yıl önce Mimar Sinan tarafından inÅŸa edilen MaÄŸlova Su Kemeri, 22 Mart Dünya Su Günü’nde turist rehberlerini ağırladı. Dünyanın en önemli mimarlık ÅŸaheserlerinden biri olarak gösterilen 450 yaşındaki MaÄŸlova Su Kemeri 258 metre uzunluk, 36 metre yüksekliÄŸe sahip olan barındırdığı mühendislik - mimari ve estetik özellikleri sebebiyle ÅŸaheser olarak nitelendiriliyor.



“MÄ°MAR SÄ°NAN TURLARI DÜZENLENECEK”

MaÄŸlova Kemerleri’ni dünya mirasına kazandırmak için harekete geçen Sultangazi Belediye BaÅŸkanı Cahit Altunay, TURSAB ile ortaklaÅŸa bir projeye imza atarak Mimar Sinan Turu düzenlemek için harekete geçti. Sultangazi Belediyesi projesi kapsamında eÄŸitim alan yaklaşık 50 turist rehberine MaÄŸlova Su Kemeri’ni gezdirdi.



REHBERLER MAÄžLOVA’YA HAYRAN KALDI

Ä°lk önce Ä°stanbul’un en eski yerleÅŸim yerlerinden biri olan Cebeci köyüne götürülen rehberler burada tarihi bir kiliseyi de gezdi. Rehberler daha sonra Alibey deresinin yanındaki patika yollardan MaÄŸlova Su Kemerleri’ni ziyaret etti. Kemerleri gören turist rehberleri kemerlerin mimarisine hayran kalırken fotoÄŸraf çekmeyi de ihmal etmedi.



“MÄ°MAR SÄ°NAN SADECE MAÄžLOVA’YI YAPSAYDI YÄ°NE AYNI ÅžÖHRETE KAVUÅžURDU”

Sultangazi Belediyesi’nin desteÄŸiyle MaÄŸlova Su Kemerleri’ni belgesel yapan Umut Mete Soydan, Kemeri tüm dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.

Soydan, ÅŸu an içinde bulundukları MaÄŸlova Su Kemerinin 450’inci yılında bir belgesele konu olduÄŸunu belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu: "Türkçe ve Ä°ngilizce olmak üzere 60 dakikalık bir belgesel hazırladık. Nisan ayında gala yaparak tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Çünkü, MaÄŸlova sahip olduÄŸu özellikler nedeniyle dünyanın en önemli eserlerinden biri. Uzmanlar, MaÄŸlova Su Kemeri için ÅŸunu ifade ediyor; ‘Sinan, Süleymaniye ve Selimiye gibi hiçbir eserini yapmamış olsaydı, sadece MaÄŸlova Su Kemeri’ni yapmış olsaydı, aynı ÅŸöhrete kavuÅŸurdu’ diyorlar.”



“BURADA GÄ°ZLÄ° BÄ°R HAZÄ°NE VAR”

Dünyada mimar olarak bilinirliÄŸi en yüksek olan kiÅŸinin Mimar Sinan olduÄŸunu kaydeden Ä°stanbul Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de Mimar Sinan’ın Ä°stanbul’da birçok eseri bulunduÄŸunu belirtti.

Bilgili, Mimar Sinan’ın eserlerinden bir kültür turizmi ürünü ortaya çıkarmak için alt yapı oluÅŸturmaya çalıştıklarını belirterek sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “Bu alt yapının içerisinde bu turu turistlere anlatacak yetiÅŸmiÅŸ rehberlere ihtiyacımız var. Rehberlerimiz bu konuda teorik ve uygulamalı eÄŸitimlerini aldı. EÄŸitimin son gününde bu kemerlere geldik. Maalesef burayı mimarlar da Türkler’de çok fazla bilmiyor. Turumuzun amacı, mimarlık kültürüne meraklı insanlara, mimarlara, yerli ve yabancı turistlere bu turu tanıtmaktır. Ä°nsanlar Ä°stanbul’da belirli yerleri gezip Ä°stanbul bitti diye düÅŸünüyor ama burada gizli bir hazine var.”



“MAÄžLOVA SU KEMERÄ°NÄ° TURÄ°STLERE TANITMAYI BÄ°R BORÇ BÄ°LÄ°YORUZ”

Çin ve Japonya’dan gelen yabancı turistlere rehberlik eden ve Mimar Sinan Turu eÄŸitimi alan rehberlerden Ali AktaÅŸ, TURSAB’dan aldıkları eÄŸitim sayesinde Mimar Sinan’ın hiç bilmedikleri eserlerini öÄŸrendiklerini kaydederek “Mimar Sinan’ın muhteÅŸem eserlerini gördük. Burayı tüm turistlere tanıtmayı bir borç biliyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 



 







Etiketler: mimar sinan
Bu haber toplam 3350 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler