Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Koşaner, Başbuğ, Büyükanıt; 3'ü de...

Koşaner, Başbuğ, Büyükanıt; 3'ü de...
Yüce Divan yolu mu gözüktü? İşte 12 Eylül'de kabul edilen Anayasada yer alan madde
27.08.2011 / 14:50


Ä°nternet Andıcına onay veren Genelkurmay eski BaÅŸkanı emekli Orgeneral Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, Åžemdinli davasında hakkında soruÅŸturma açılan Genelkurmay eski BaÅŸkanı emekli Orgeneral YaÅŸar Büyükanıt, terörle mücadele konusunda zaafiyetlerini itiraf eden Genelkurmay eski BaÅŸkanı emekli Orgeneral Işık KoÅŸaner'in Yüce Divan'da yargılanabileceÄŸi öÄŸrenildi. 12 Eylül'de kabul edilen yeni Anayasa, Genelkurmay BaÅŸkanı'nın görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanmasına onay veriyor.



BAÅžBUÄž, YÜCE DÄ°VAN'A GÄ°DÄ°YOR



Ä°nternet Andıcı soruÅŸturmasına bakan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız'ın, andıca onay veren dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı emekli Orgeneral Ä°lker BaÅŸbuÄŸ hakkındaki incelemeyi tamamlamak üzere olduÄŸu, Ä°lker BaÅŸbuÄŸ hakkında yetkisizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na göndereceÄŸi öÄŸrenildi. Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Hasan Erbil'in, Ä°lker BaÅŸbuÄŸ hakkında iddianame hazırlayacağı, iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne göndereceÄŸi bildirildi.AK Partihükümeti hakkında kara propaganda yapmak amacıyla Genelkurmay Karargahı'nda internet siteleri kurulmasına onay veren Ä°lker BaÅŸbuÄŸ Yüce Divan'da yargılanmış olacak.



ANDIÇTA Ä°MZASI BULUNANLAR, BAÅžBUÄž'U Ä°ÅžARET ETTÄ°



Ä°nternet Andıcı belgesinde imzası bulunan sanıklar, söz konusu internet sitelerinin dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı Ä°lker BaÅŸbuÄŸ'un onayı olmadan faaliyete geçemeyeceÄŸine dikkat çekmiÅŸti. Ä°nternet Andıcının davasının sanıkları, Savcı Cihan Kansız'ın, “Bahse konu andıcın paraf bölümünde ‘Sn.K'a arz' ÅŸeklinde el yazması bir not olduÄŸu görülmüÅŸtür. Kendisine arz edilmek üzere not düÅŸüldüÄŸü belirtilen komutan Genelkurmay BaÅŸkanı mıdır? Bu andıç komutana arz edilmiÅŸ midir? Komutan bu andıcı onaylamış mıdır?” ÅŸeklinde sorusuna ÅŸu cevabı vermiÅŸti:



- Orgeneral Hasan IÄŸsız: “(Sn.K'a arz) ifadesi sadece Genelkurmay BaÅŸkanı'na sunulunca yazılır. Buradan da ona sunulup onaylanıp onaylanmadığını ben bilmiyorum. Onun onayı ve emri olmadan bir ÅŸey yapılamaz. Nihai karar mercii Genelkurmay BaÅŸkanı'dır.”



- Albay Hulusi Gülbahar: “Genelkurmay BaÅŸkanı olabilir, arz ettiyse onaylanmadan yürürlüÄŸe girmez.”



- Albay Ziya Ä°lker GöktaÅŸ: “Komutan andıcı onaylamasa yürürlüÄŸe girmez. Onaylandığı için yürürlüÄŸe girdi. Arz edilen komutan Genelkurmay BaÅŸkanı'dır.”



- Yüzbaşı Murat Uslukılıç: “BildiÄŸim kadarıyla Genelkurmay BaÅŸkanı'dır, yine bildiÄŸim kadarıyla Genelkurmay BaÅŸkanı'na Dursun Çiçek bu konuyu arz etmiÅŸtir. Aynı sayfada onay yoktu ama onayladı ki yeni internet siteleri için emir verildi.”



BÜYÜKANIT, ÅžEMDÄ°NLÄ° DÂVÂSININ ÅžÜPHELÄ°SÄ°



Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi; dönemin Genelkurmay BaÅŸkanı emekli Orgeneral YaÅŸar Büyükanıt'ın, Umut Kitapevi'ne konulan bombayla ilgisinin olup olmadığının soruÅŸturulmasını istemiÅŸti. Hakkari'nin Åžemdinli ilçesinde Umut Kitapevi'ne 9 Kasım 2005'te yapılan bombalı saldırıyla ilgili davanın iddianamesinde; YaÅŸar Büyükanıt'la birlikte dönemin Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri'nin ismi de yer alıyor. Ä°ddianamede; “Åžemdinli olayı ile ortaya çıkan devlet içerisindeki illegal yapılanmanın izleri iyi takip edilirse, Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri ile Kara Kuvvetleri Komutanı YaÅŸar Büyükanıt'a kadar uzanır” deniliyor. Söz konusu iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, HSYK tarafından görevden alınmıştı. Emekli Orgeneral YaÅŸar Büyükanıt, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 19 Haziran 2006 tarihinde görülen davada, “Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teÅŸebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verilen sanık astsubay Ali Kaya hakkında, “Tanırım, iyi çocuktur” ifadelerini kullanmıştı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de, Büyükanıt hakkındaki dosyayı Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na göndereceÄŸi iddia ediliyor.



KOÅžANER HAKKINDA SORUÅžTURMA AÇILABÄ°LÄ°R



Terörle mücadele konusunda zaafiyetlerini itiraf eden konuÅŸmaları internete düÅŸen Genelkurmay eski BaÅŸkanı emekli Orgeneral Işık KoÅŸaner hakkındaAnkaraCumhuriyet BaÅŸkanlığı'nın inceleme baÅŸlattığı öÄŸrenildi.



Ä°ÅžTE O MADDE



12 Eylül'de kabul edilen Anayasa'nın 148. maddesine göre; Genelkurmay BaÅŸkanı ve kuvvet komutanları Yüce Divan'da yargılanıyor.



MADDE 148. –Anayasa MahkemesiCumhurbaÅŸkanını, (Ek ibare: 7/5/2010-5982/18 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askerî Yargıtay, Askerî Yüksek Ä°dare Mahkemesi BaÅŸkan ve üyelerini, BaÅŸsavcılarını, Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekilini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay BaÅŸkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılar.



(Ek fıkra: 7/5/2010-5982/18 md.) Genelkurmay BaÅŸkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanırlar. Yüce Divan'da, savcılık görevini Cumhuriyet BaÅŸsavcısı veya Cumhuriyet BaÅŸsavcıvekili yapar. (DeÄŸiÅŸik fıkra: 7/5/2010-5982/18 md.)Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme baÅŸvurusu yapılabilir. Genel Kurulun yeniden inceleme sonucunda verdiÄŸi kararlar kesindir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa ile verilen diÄŸer görevleri de yerine getirir.






Bu haber toplam 2431 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler