Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Türkiye'den Dev 'Hayalet' Hamlesi

Türkiye'den Dev 'Hayalet' Hamlesi
Geçen yıl 5 Ocak'ta sipariş kararı verilen 2 uçağın tedariki, daha sonra tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmişti. İşte hayalet uçakla ilgili son kararın haberi:
01.03.2014 / 22:10


Türkiye'nin radara yakalanmadığı için ''hayalet uçak'' olarak anılan 5. nesil savaÅŸ uçağı F-35'lerle ilgili sipariÅŸi gelecek yıl vereceÄŸi ortaya çıktı.



Savunma Sanayii MüsteÅŸarı Murad Bayar, "Savunma Sanayii Ä°cra Komitemizin vereceÄŸi karar, burada önemli olacak. Ä°ki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaÅŸmış durumdayız. Uçak sipariÅŸlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye baÅŸlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl sipariÅŸimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak" dedi.



Hayalet uçaklarla ilgili kararın geçtiÄŸimiz 25 Åžubat'ta toplanacak SSÄ°K(Savunma Sanayii Ä°cra Komitesi)'ten çıkması bekleniyordu. Ancak toplantı BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatıyla ertelenmiÅŸti.



SSÄ°K'te, F-35 projesi kapsamında ise sipariÅŸ kararının verilip verilmeyeceÄŸi de netleÅŸecekti. Geçen yıl 5 Ocak'ta sipariÅŸ kararı verilen 2 uçağın tedariki, daha sonra tekrar deÄŸerlendirilmek üzere ertelenmiÅŸti. Bayar, yaptığı açıklama ile bu konuya açıklık getirdi. "F-35 projesinde sipariÅŸler ertelenmiÅŸti. GörüÅŸmeler ne aÅŸamada?" ÅŸeklindeki soruya Bayar, "Savunma Sanayii Ä°cra Komitemizin vereceÄŸi karar, burada önemli olacak. Ä°ki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaÅŸmış durumdayız. Uçak sipariÅŸlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye baÅŸlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl sipariÅŸimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak" karşılığını verdi.



Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde yer alan F-4'lerin yerini alacak F-35’ler radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak da nitelendiriliyor. Üretici ülkeler arasında ABD ile Türkiye’nin yanı sıra Ä°ngiltere, Ä°talya, Danimarka, Norveç, Avustralya ve Kanada da yer alıyor. Türkiye, yazılım kodları verilmediÄŸi gerekçesiyle F-35’lerin sipariÅŸini bir süreliÄŸine ertelemiÅŸti. Aynı gerekçeyle, Ä°ngiltere’nin de projeden çekilmesi gündeme gelmiÅŸti. Bazı ülkelerin uçaklarla ilgili alım sayısını azaltması maliyetlerde artış yaÅŸanmasına neden olmuÅŸtu. ABD'de uçaklarla ilgili hazırlanan bazı raporlarda, projeye iliÅŸkin eksikliklerin belirtilmesi ise dikkat çekmiÅŸti.



ALTAY Ä°ÇÄ°N ALTERNATÄ°F MOTOR



Türkiye'nin ilk yerli tankı Altay için de ihraçta kısıtlamayla karşı karşıya kalınmaması için motor tedarik alternatifleri üzerinde çalışıldığı öÄŸrenildi. Bayar,  "Altay tankının motorunun tedariki konusunda Mitsubishi ile görüÅŸmeler devam ediyor mu, gelinen nokta nedir?" ÅŸeklindeki soruyu ÅŸöyle yanıtladı:



Ana kriterimiz motorun ve güç paketinin fikri mülkiyet haklarının Türkiye'ye ait olması ve bu ürünün Türk ürünü olabilmesi. Altay tankımız Kara Kuvvetlerinin envanterine girdikten sonra baÅŸka ülkelerin de ilgisini çekecek. Ä°hracı gündeme geldiÄŸinde de motordan dolayı herhangi bir kısıtlamayla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Ana kriter budur. Buna yönelik de iki Türk firmamızdan teklifler var. Bu çalışmamız devam ederken Japonya'nın hükümetlerarası olarak gündeme getirmesiyle, bir iÅŸbirliÄŸi fırsatı olarak bunu deÄŸerlendirdik. Bu konuyu ÅŸimdilik gündemimizin dışına almayı ve baÅŸka iÅŸbirliÄŸi fırsatları üzerinde çalışmayı kararlaÅŸtırdık."






Bu haber toplam 3616 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler