Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Erdoğan'ın Afrika Gezisi Financial Times'ta

Erdoğan'ın Afrika Gezisi Financial Times'ta
Financial Times, 2011 yılında Somali'yi neredeyse 20 yıl aradan sonra Afrika dışından bir ülkeden ziyaret eden ilk yabancı liderin Tayyip Erdoğan olduğuna vurgu yapıyor.
08.01.2013 / 10:32


ErdoÄŸan'ın Gabon-Nijer ve Senegal'i ziyareti Batı basınının ilgisini çekti.







Financial Times, 'Afrika'da nüfuzunu artırma arayışındaki Türkiye' baÅŸlığı altındaki haberinde, ErdoÄŸan hükümetinin Avrupa pazarlarından uzaklaşırken, dünya genelinde daha ön saflarda bir role soyunduÄŸunu yazıyor.



BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın Gabon, Nijer ve Senegal'i kapsayan Batı Afrika gezisinden yola çıkarak kaleme alınan haber-yorumda, Türkiye'nin son üç yıl içerisinde Afrika'da 19 yeni elçilik açtığına dikkat çekiliyor.



Yazıda, Avrupa ekonomilerinin darboÄŸazdan geçtiÄŸi bir dönemde Türkiye'nin ticaret ortaklarına çeÅŸitlilik kazandırmak istediÄŸi, fakat yeni pazarların yanısıra Türk siyasetçilerin aynı zamanda dünya sahnesinde daha ağırlıklı bir rolü hedeflediÄŸi belirtiliyor.



THY'NÄ°N AFRÄ°KA SEFERLERÄ°



Financial Times, 2011 yılında Somali'yi neredeyse 20 yıl aradan sonra Afrika dışından bir ülkeden ziyaret eden ilk yabancı liderin Tayyip ErdoÄŸan olduÄŸuna vurgu yapıyor.



http://rsm.haber365.com/N/1357550174_42_110.jpg



Türk Hava Yolları'nın Sahra Çölü altında sefer düzenlediÄŸi kent sayısını 24'e çıkardığını yazan Financial Times, diplomasi ve ulaşım baÄŸlarıyla desteklenen ticaretin hacminin buna paralel arttığına iÅŸaret ediyor.



Gazeteye göre Türkiye'nin Orta ve Güney Afrika ülkeleriyle 2000 yılında yaklaşık 750 milyon dolar olan ticaret hacmi 2011'de 7,5 milyar dolara tırmanmış bulunuyor.



Financial Times, Türkiye'nin Afrika ile güçlenen iliÅŸkilerinde Fethullah Gülen okullarının da rolü olduÄŸunu bildiriyor.



Gazete, Gülen hareketine sempatik bir örgüt olarak nitelediÄŸi Türkiye Ä°ÅŸadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu TUSKON'un Afrika ÅŸirketleriyle kurduÄŸu bireysel baÄŸların da iliÅŸkileri güçlendirdiÄŸi kanısında.







OY POTANSÄ°YELÄ°



Financial Times'a görüÅŸ bildiren eski Türk diplomat Sinan Ulgen, Türkiye'nin Afrika'ya olan ilgisinin 2009-2010 yıllarında Ankara'nın BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi üyeliÄŸine seçilmek için yürüttüÄŸü ve baÅŸarıyla sonuçlanan kampanyası esnasında önemli ÅŸekilde arttığını belirtiyor.



55 ülke ile Afrika'nın BirleÅŸmiÅŸ Milletler'de temsil edilen devletlerin dörtte birden fazlasını barındırdığını yazan Financial Times, bunun da uluslararası siyasi konularda ciddi bir oy potansiyeli anlamına geldiÄŸini kaydediyor.



Fakat gazete, Afrika üzerinde nüfuzunu artırmak isteyen baÅŸka ülkeler olduÄŸuna da dikkat çekiyor.



Uganda'da çalışan Türk bir iÅŸadamı, rakip Çinli ÅŸirketlerin iyice kök saldığını söylüyor.



Bu haberin hemen altında BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın Batı Afrika'ya seyahet etmeden önce düzenlediÄŸi basın toplantısında PKK'ya iliÅŸkin yapıtığı açıklamalar aktarılıyor.



OSLO SÜRECÄ°



Financial Times, ErdoÄŸan'ın PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ev hapsine nakledilebileceÄŸi ya da PKK militanlarına genel affın düÅŸündüldüÄŸü yönündeki söylentileri yalanladığını bildiriyor.



Gazete, hükümetinin büyük bir taviz vermeye hazır olduÄŸu yönündeki söylentileri reddetmekle birlikte, ErdoÄŸan'ın PKK ile 'Oslo Süreci' çizgisinde barış görüÅŸmelerine ileride yeniden baÅŸlanmasına açık kapı bıraktğını yazıyor.



Financial Times, Oslo Süreci ile 2005 ila 2009 yılları arasında Türk istihbarat yetkilileri ve üst düzey PKK üyeleri arasında Oslo'da gerçekleÅŸen görüÅŸmelerin kastedildiÄŸini hatırlatıyor.



BBC TÜRKÇE






Etiketler:
Bu haber toplam 3257 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler