Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

PKK'yla Son Pazarlık!

PKK'yla Son Pazarlık!
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'Yeni Açılım Paketi'yle ilgili önemli açıklamalar yaptı.
09.06.2012 / 13:22


 



BaÅŸbakan Yardımcısı BeÅŸir Atalay, Kürt açılımı konusunda yürüyen yoÄŸun çalışmaları, "Kuzey Irak'ta silah bırakmaya, teslim almaya kadar giden görüÅŸmeler var. Bu sürecin başından beri ABD de iÅŸin içinde" sözleriyle açıkladı.



Atalay, dün CNNTürk'te katıldığı canlı yayında Hande Fırat'ın sorularını özetle ÅŸöyle yanıtladı:



"SÄ°LAH BIRAKMAYA GÄ°DEN GÖRÜÅžMELER VAR"



Kuzey Irak yönetimi artık yol ayrımında mı?



"O safhadadır birÅŸey yapması lazım. Åžu an farklı bir dönem. Talepler var görüÅŸmeler var. Silah bırakmaya, teslim almaya kadar giden görüÅŸmeler var. Yani bütün bunlar çalışmaların görüÅŸmelerin içinde. Bizim en önemli ÅŸeyimiz bu silahın bırakılması. Orada, Kuzey Irak'ta terör örgütünün silah bırakması, o daha önce de açıklandı. BaÅŸbakan da Mesud Barzani ile görüÅŸmesinden sonra açıkladı. Silah bırakılması ve o bölgenin terörden arındırılması. Bizim talebimiz o.



"BAÅžBAKAN AÇIKLAYACAK"



Bizim ÅŸu anda yürüyen yoÄŸun çalışmalarımız var, hem siyasi anlamda var, Kuzey Irak falan biliyorsunuz hem çoÄŸulcu yapıyı daha iyi nasıl kurarız anlamında, demokratikleÅŸme ve insan hakları alanında yeni çalışmalarımız var. 3. ve 4. paketlerde, bu konularla ilgili ayrıntıya girmeyeyim ama demokratikleÅŸme adımlarımız devam edecek. Özellikle bu dönem Meclis kapanmadan, haziran ayında birazcık daha bu konular Meclis'te tartışılsın diye zaten gündemimizi öyle yaptık. Önümüzdeki günlerde BaÅŸbakanımızın grup konuÅŸmasında veya deÄŸiÅŸik deÄŸerlendirmelerinde bunlarla ilgili bazı somut adımları da duyacaksınız. Bir kısmı yasa, bir kısmı baÅŸka uygulamalar olabilir. VatandaÅŸlarımızın ana dillerini öÄŸrenmeleri yönünde yeni neler olabilir gibi falan çalışmalarımız var."



'ÇocuÄŸunu daÄŸdan çağır' haberleri doÄŸru mu?



"DoÄŸru o da var. Ama Türkiye eski Türkiye deÄŸil. Birçok travma yaÅŸanmış. GeçmiÅŸte yaÅŸanan üzücü hatıralar var. Bugün yönetim, 'insanı yaÅŸat ki devlet yaÅŸasın felsefesi' içinde insanımızı ön plana alıyor.



"ÇÖZÜM Ä°ÇÄ°N UYGUN ATMOSFER"



Sorunları çözmek için Türkiye daha iyi bir yerde. Çözüm için ileri adım atmanın daha uygun bir atmosfer olduÄŸu kanaatindeyim. Türkiye bu sorunları çözer. Hem toplumsal olarak, o gün konuÅŸulmayan bugün konuÅŸulur durumda. Bölgedeki vatandaşın psikolojisi daha rahat bir hayat yaÅŸamak istiyorlar.



Kuzey Irak'la irtibatlar önemli. Tabii irtibatların içinde hem Irak'ın içindeki sorunlar, hem enerji hem de terör konusunda görüÅŸmeler var. Daha önceki geliÅŸinde Mesud Barzani ile de BaÅŸbakan Neçirvan Barzani ile de görüÅŸtüm. Onlardan taleplerimiz belli. Kuzey Irak'ta kendi toprağında terör yaÅŸatarak mesafe alamaz. Oralardaki çalışmaları önemli görüyorum. YoÄŸun çalışmalar derken onu da kastediyorum. O sınırlar içinde terör örgütü kolay yaÅŸayamaz. Kuzey Irak yönetimi birÅŸey yapmalı."



"ABD'NÄ°N OLMASI NORMAL"



ABD'nin devrede olduğu iddiası doğru mu?



"ABD zaten bu iÅŸin tarafıdır Irak'taki pozisyonu sebebiyle, ABD'nin pozisyonunu biliyoruz. Başından beri içinde. Ä°stanbul'da toplantı var. Bütün bunların içinde olması ABD'nin normaldir."



Silah bırakanlar Türkiye'ye mi dönecek mi?



"Biz de bu konularda o safhalara varmadan, erken açıklamaları bu sorunların çözümü ile ilgili sorun görüyoruz. Ama ÅŸunu ifade edeyim. Bir yandan anamuhalefetin ziyareti, genel baÅŸkanla görüÅŸmesi çok önemli. Bundan fayda bekliyoruz. Hükümet olarak çok boyutlu çalışma yapıyoruz. DemokratikleÅŸme insan hakları ekonomik boyutu var. Biz bunları durdurmadık ÅŸu anda da yürütüyoruz. Siyasetin bunu daha fazla paylaÅŸması verim getirecektir.



Toplumsal zeminde ajite edilebilecek konular bunlar. Ä°ktidar adımlar atarken, riskler alırken diÄŸer siyasi partiler ajite edici iç siyaset malzemesi olarak kullanırsa sonuçlar zorlaşır. Ana muhalefetin iktidarlar bu konuları paylaÅŸması önemli görüyoruz. Ana gündemi o. Bu politikamıza güç vereceÄŸine inanıyorum."






Etiketler: pkk
Bu haber toplam 2402 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler