Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Mayın temizliğin de süpriz final

Mayın temizliğin de süpriz final
Türkiye sessiz sedasız o işi halletti...
02.03.2012 / 16:30


Suriye'de gerginlik bütün ürkütücülüÄŸü ile tırmanırken, Türkiye en uzun sınır komÅŸusu ile paylaÅŸtığı toprakta önemli bir temizliÄŸe hazırlanıyor.



ABD ile görüÅŸmelerde zaman zaman gündeme gelen Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ve organik tarıma açılması konusunda Milli Savunma Bakanlığı'nın baÅŸlattığı ihale süreci sessiz sedasız ilerledi. 6 Åžubat 2012'de Bakanlık ihaleye teklif veren 50'ye yakın ÅŸirket ve ortaklığı ön elemeden geçirerek 20'ye indirdi.



Finale kalanlar arasında çok çarpıcı isimler var. Tepe/Nurol ortaklığı, Cengiz Ä°nÅŸaat, Kolin Ä°nÅŸaat, GüneÅŸ Ä°nÅŸaat, ÖztaÅŸ ve Onca, Hema Grubu, IBA Ä°nÅŸaat gibi önemli ÅŸirketlerin yanı sıra Türk Polis Vakfı da mayın temizleme ihalesinde yabancı ortağıyla son 20'ye kalan firmalar arasında.



CNN Türk'ün haberine göre, Washington merkezli Sidar Global Advisors isimli danışmanlık ÅŸirketi, uzun süredir takip ettiÄŸi ihale süreci ile ilgili hazırladığı raporda, "23 Åžubat günü finale kalan ÅŸirketlerin yetkilileri Bakanlık tarafından Ankara'daki MKEK ofisinde görüÅŸmeye davet edildi. Åžirketlerin Haziran'a kadar son tekliflerini vermeleri isteniyor" diye yazdı.



Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi sürecinin devam ediyor olması, pekçok yabancı uzmana göre Suriye krizinin Türkiye'yi çok da uzun vadede etkilemeyeceÄŸinin ya da çözüleceÄŸinin iÅŸareti olarak yorumlanıyor.





360 MÄ°LYON METREKARELÄ°K DEV ALAN

Türkiye, kara mayınlarının temizlenmesini içeren Ottawa sözleÅŸmesini 2003 yılında imzaladığı için sınırlarındaki mayınları 2014'e kadar temizletmesi gerekiyor. Ä°haleyi takibeden pekçok uzman, mevcut ÅŸartnamenin böyle bir tarih zorunluluÄŸu koymadığına dikkat çekiyor.



Suriye sınırında mayından temizlenmesi beklenen bölge 360 milyon metrekarelik dev bir alan. Hatay, Kilis, Gaziantep, Åžanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerine yayılan Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlendikten sonra tarıma yılda en az 20 milyon dolarlık gelir getirebileceÄŸi belirtiliyor.



Haziran'daki son fiyat sürecinin ardından Mayın Temizleme ihalesinde Kasım ayında nihai karar sürecine girilecek. Savunma uzmanları da sektörü yakından bilenler de bu bölgenin tek bir ÅŸirkete verilmesinin zor olabileceÄŸine dikkat çekiyor.






Bu haber toplam 2183 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler