Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Çevik Bir de mercek altında

Çevik Bir de mercek altında
Gölcük'te ele geçirilen 28 Şubat belgelerinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi, gözleri dönemin aktörlerine çevirdi
01.01.2012 / 15:19


Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bulunan 28 Åžubat belgelerinin Ankara'ya gönderilmesi, sürecin yasadışı oluÅŸumu Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) illegal faaliyetlerinin de soruÅŸturulasının kapısını da araladı. 28 Åžubat süreci ile ilgili inceleme kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen belgelerin Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na gönderilmesi, gözleri dönemin aktörlerine çevirdi. Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın kendisine gönderilen belgeler ışığında soruÅŸturma için bir savcı görevlendireceÄŸi ve dönemin sorumluları hakkında iÅŸlem yapacağı öÄŸrenildi. SoruÅŸturma kapsamında Genelkurmay 2. BaÅŸkanı Çevik Bir'in de faaliyetlerinin de mercek altına alınacağı ve ifadesine baÅŸvurulabileceÄŸi öÄŸrenildi. BÇG'nin mimarı olarak bilinen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya'nın hayatını kaybetmesi sebebiyle hakkındaki iddialar düÅŸecek.



6 MİLYON KİŞİ FİŞLENMİŞTİ



Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın Askeri Casusluk soruÅŸturması kapsamında 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki aramalarda tarihe post modern darbe olarak geçen 28 Åžubat sürecine iliÅŸkin birçok belge de ele geçirilmiÅŸti. Deniz Kuvvetleri'nde yapılan ve 28 Åžubat sürecinde 6 milyon kiÅŸiyi fiÅŸleyen yasadışı Batı Çalışma Grubu'nun "talimatları uygulansın" diye 2005'e kadar bölge komutanlıklarına yazılı emirler gönderildiÄŸi ortaya çıktı. Balyoz ana davasına konu "Plan semineri"nin yapıldığı 5-7 Mart 2003 tarihinden yaklaşık 1 hafta sonra 13 Mart 2003'de bölge komutanlıklarına yazılan emirle 28 Åžubat dönemi talimatları doÄŸrultusunda fiÅŸleme yapılmasının istendiÄŸi belirlenmiÅŸti. Balyoz darbe planı ve Poyrazköy iddianameleri de BÇG talimatlarının hala kullanıldığını belgelemiÅŸti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karadeniz Bölge Komutanı TuÄŸamiral Deniz Kutluk'un hazırladığı raporda, tüm bilgi toplama çalışmalarının BÇG tarafından yapılacağı belirtiliyor. Hazırlanan raporda 1 Mayıs 1997 emirlerine göre düzenlendiÄŸi bilgileri yeralıyor. Balyoz tutuklusu emekli korgeneral Engin Alan'ın 2'nci kolordu komutanı olarak imzaladığı 24 Aralık 2002 tarihli yazıda, 3 Kasım seçimlerinden sonra irticai faaliyetlerde artış olduÄŸu savunularak fiÅŸleme formlarının doldurulması emredilmiÅŸti.



FÄ°ÅžLENEN TANIKLAR DA DÄ°NLENECEK



Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın BaÅŸsavcılığın soruÅŸturma baÅŸlatması durumunda dönemin maÄŸdur tanıkları da dinlenecek. Bu kapsamda aralarında Cengiz Çandar, Mehmet Ali Birand gibi fiÅŸlenen gazeteciler, Bülent OrakoÄŸlu gibi Emniyet müdürleri, Genelkurmay birinfingine katılmadıkları için andıçlanan hakim ve savcılar, eÅŸleri baÅŸörtüsü sebebiyle ceza alan memurlar, yeÅŸil sermaye denilerek ticari faaliyetleri engellenen ÅŸirketlerin sahipleri gibi birçok kiÅŸi "tanık" olarak dinlenecek.



Balyoz sanığı Doğan talimat veriyordu



BÇG, 1 Mayıs 1997'de baÅŸladığı fiÅŸleme faaliyetlerini, AK Parti'nin 9 yıldır kesintisiz sürdüreceÄŸi iktidarının baÅŸlangıcı olan 3 Kasım 2002'de "Ä°rticai faaliyetler artıyor" diyerek Balyoz sanığı Çetin DoÄŸan imzasıyla sürdürdü. DoÄŸan'ın talimatları 2004 yılında Deniz Kuvvetlerine gönderildi. Mesut Yılmaz hükümeti döneminde laÄŸvedilmdiÄŸi açıklanan BÇG'nin 2005 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdüÄŸü ortaya çıktı.



Yeni Åžafak






Etiketler: ÇEVİKBİR
Bu haber toplam 2502 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler