Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

ASELSAN'dan PKK'yı Bitirecek Cihaz

ASELSAN'dan PKK'yı Bitirecek Cihaz
ASELSAN, yıllar sonra terörle mücadelede dağa çıkmaya başlayan özel harekat polisi için özel bir cihaz geliştirdi. İşte teknolojik cihazın üstün özellikleri
19.12.2011 / 08:20


 



Zırhlı araç filosunu güçlendiren ve Ä°nsansız Hava Aracı (Ä°HA) alımı için bütçesine 9 milyon lira ödenek koyan Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, haberleÅŸme alt yapısını modernize etmek için önemli bir projeyi hayata geçirdi. Son dönemde düzenlediÄŸi baskınlarla bölücü terör örgütü PKK'ya büyük darbe indiren Emniyet TeÅŸkilatı için DoÄŸu-GüneydoÄŸu'daki 15 ÅŸehinde kullanılmak üzere "sayısal kriptolu" 10 bin telsiz alınacak.



DÄ°NLENEMEYEN SÄ°STEM

Ä°stihbarat Daire BaÅŸkanlığı, DoÄŸu-GüneydoÄŸu'da kullanılan polis telsizlerinin PKK mensuplarınca dinlenmesinin engellenmesi amacıyla yıl başında çalışma baÅŸlattı. Analog telsiz sisteminden biran önce sayısal kriptolu sistemine geçilmesi benimsendi. Bu amaçla çeÅŸitli telsiz firmalarından görüÅŸ ve teklifler alındı. Osman GüneÅŸ'in Ä°çiÅŸleri Bakanı olduÄŸu dönemde yeni telsiz sisteminin kendilerinden tedarik edileceÄŸine iliÅŸkin ASELSAN'a yazılı taahhüt verildi. ASELSAN da kamu güvenliÄŸi için özgün dijital/kriptolu telsiz sistemini geliÅŸtirdi.



Milli kriptolu telsizler dinlenememesi dışında yol kontrolleri ve soruÅŸturmalarda polisin iÅŸini kolaylaÅŸtıracak. Dijital DMR el, araç ve masa telsizleri 2012 yılı içinde; Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Van, Hakkari, Tunceli, Bingöl, Bitlis, Urfa, MuÅŸ, AÄŸrı, Hatay ve Mersin gibi 15 il'e dağıtılacak. Proje 8 milyon liraya mal olacak. Bu sayede PKK'nın daÄŸ ve ÅŸehir yapılanmasında faaliyet gösteren örgüt mensupları polisin telsizlerini hiçbir ÅŸekilde dinleyemeyecek.



GPS ÖZELLİĞİ VAR

2012'den itibaren kullanılmaya baÅŸlanacak dijital telsizler ile polisler birbirleri arasında veri gönderimi yapabilecek. GPS özelliÄŸi ile kırsal alandaki bir polisin yeri dahi nokta olarak bilinecek. ASELSAN, kendi özgün tasarımı olan sayısal telsiz sistemini uluslararası standartları uygun olarak geliÅŸtirdi. Emniyetten üst düzey bir yetkili, PKK'nın dinledikleri polis telsizine göre hareket ederek eylem öncesi ve sonrasına iliÅŸkin plan yaptığını belirterek, "Örgüt telsiz haberleÅŸmesine göre strateji belirliyordu. Alınan önlemleri ve kapama noktalarını öÄŸreniyordu. Bundan sonra polis telsizlerini dinleyemeyecekleri için emellerine ulaÅŸamayacaklar" dedi.



VERÄ° AKTARIMI Ä°MKANI SAÄžLIYOR

Milli kriptolu olarak geliÅŸtirilen sistem birçok özellik taşıyor. Telsiz üzerinden emniyetli ve süratli ÅŸekilde ses/veri (metin, grafik, kroki, resim vb.) haberleÅŸmesiyle gerektiÄŸinde telli veya mobil ortamdan kimlik kontrol, suç-suçlu sorgulama, parmak izi ve eÅŸkal belirleme, coÄŸrafi konum belirlenmesi gibi emniyet ve asayiÅŸe iliÅŸkin faaliyetler birbirine entegre ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilebiliyor. Sistemin saÄŸladığı temel avantajlar ise ÅŸöyle:



* Analog sistemlerle uyumluluk: Halen kullanılmakta olan mevcut analog telsizlerle uyumlu. Analog sistemlerden sayısal teknolojiye geçiÅŸi kademeli olarak gerçekleÅŸtirme imkanı sunuyor.



* Mevcut Frekans Bantlarının Kullanımı: Kamu güvenliÄŸi kurumlarının sahip oldukları mevcut frekanslarda (UHF veya VHF) analog sistemlerle birlikte bir bozulmaya yol açmadan kullanılabiliyor.



* Milli Kripto: Sayısal kriptolu telsiz sisteminde tamamen milli kriptolar ile haberleÅŸme emniyeti saÄŸlanıyor. Ülke güvenliÄŸi açısından hassas bilgilerin korunması milli olarak korunuyor.






Etiketler: ASELSAN
Bu haber toplam 2455 defa okundu
YAZARLAR
 
Anasayfa |

Reklam Verin |

Sitene Haber Ekle |

Bize Ulaşın

  © 2010 YzC Haber Portalı                             Yazılım ve Tasarım: Serdar YAZICI
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan .yer sağlayıcı. olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz .uyar ve kaldır. prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, İletişim bölümünden bize ulaşabilirler | Rize Gündoğdu Haber | Rize | Rize Haberleri haberler